Архива вести
                   

ИМЕРИ: ЗА ШЕСТ ГОДИНА У ОПШТИНАМА БУЈАНОВАЦ, ПРЕШЕВО И МЕДВЕЂА ВИШЕ ОД 60 УЏБЕНИКА НА АЛБАНСКОМ ЈЕЗИКУ

21. фебруар 2018.

Бујановац – „У последњих шест година је за основне школе са наставом на албанском језику у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа обезбеђено више од 60 нових уџбеника,“ изjaвиo je  председник Националног савета Албанаца Шукри Имери и додао да су, уз одобрење Министарства просвете,  уџбеници набављани из Албаније или су превођени.

Имери је за агенцију Бета изјавио да основним школама недостаје још око 40 уџбеника, као и да је много већи проблем са уџбеницима у средњим школама, које су до сада добиле само четири нова уџбеника – за албански језик и књижевност од првог до четвртог разреда.

„За основну школу недостају уџбеници за музичку и ликовну културу, као и уџбеници за биологију, хемију и информатику за седми и осми разред. Много је тежа ситуација у средњим школама,  које уопште немају нове уџбенике. Министарство просвете је од 2012. године дало одобрење за увоз из Тиране само четири уџбеника – за албански језик и књижевност", казао је Имери.

По његовим речима, мада се уџбеници увозе из Албаније, они се у великој мери  поклапају са наставним планом и програмом основних школа у Републици Србији.

„Има потешкоћа са тиме што је наставни план и програм у Албанији предвиђен за деветогодишњу основну школу, док основна школа код нас траје осам година", рекао је Имери.

Имери је навео да „учитељи и наставници могу без проблема 100 одсто да раде у складу са предвиђеним наставним планом и програмом Министарства просвете Републике Србије.”

Извор: Бета и Координационо тело