Архива вести
                   

"Имате најбоље раднике"

9. јули 2008.

ВЛАСОТИНЦЕ - Породични капитал, Нутрикато Фиорентино, из италијанског града Леће, на југу Италије, уложио је у изградњу модерне фабрике за израду лаке и тешке конфекције у Власотинцу. Тренутно, у фабрици "Групо Фиорентино" ради 70 радника, а до краја године њихов број заокружиће се на сто. Фиорентино, истина, дели судбину предузетничких (не)прилика са колегама из окружења, али и хвали нашу радну снагу.
Нутрикато Фиорентино, ипак, није тек тако спаковао кофере и милион евра и саградио фабрику на југу Србије. Присећа се да је први пут у Србију дошао почетком деведесетих, у време највећих санкција. Почео је да ради са нишком Модном конфекцијом, а због економске блокаде, посао је морао да иде преко Македоније. У Власотинце је опет стигао априла 1999. године, у време најжешћег бомбардовања Србије, и узео у закуп Текстилну фабрику "Први мај".
- Успевао сам да организујем производњу, углавном лон послове, када ничега није било. Недостатак струје, горива... представљао је велики проблем. Ипак, нисам хтео да одустанем и драго ми је због тога. Тврдим да имате најбоље раднике у региону. Рецимо, много је јефтинија радна снага у Бугарској, или Румунији, јер су тамо на плату од 250 евра доприноси само 50 евра, а овде на исту зараду држава узима 65 одсто - прецизира Нутрикато, који се изузетно поноси чињеницом да је његов отац породични бизнис започео још 1962. године.
Пре 33 године наследио је оца, а сада у посао уводи сина Андреа и ћерку Анђелу.
- Нисам узео ни динар кредита, а уложио сам породични капитал и морам о сваком динару и центу да водим рачуна. Тако учим и моје сараднике - каже овај предузимљиви човек.
Фиорентино помно прати шта се дешава у свету јер га веома брине раст цене нафте. Истиче да ту не помаже много предузимљивост, али има неких ствари које се дају исправити.
- Терају ме да отпустим своје возаче камиона из Србије и упослим Бугаре јер, наводно, постоји неки пропис да камион са страним таблицама не може да вози српски држављанин. Камиони и возачи су из исте компаније, постоји путни налог, а опет нас малретирају. Баш пре неки дан сам морао хитно да одем до Меховог крша јер су ми зауставили камион. Једном приликом сам замолио министра Вељу Илића, кад је посетио Власотинце, да ми помогне. Звао је неког полицијског генерала, који му је објаснио да не постоји такав пропис и да слободно возим. Било је добро неко време, а сада све по старом. Не могу ја сваки пут на граници да зовем министре и генерале - жали се Фиорентино.
Озбиљну намеру да развија бизнис у Власотинцу Фиорентино је показао купујући породичну кућу у центру града. Вели да му одговара ова варош јер је мирно место, без криминала. По њему, југ Србије би могао још више да се развија да има уређену инфраструктуру.
- Добро је што је аутопут близу и веома ме је обрадовала вест да ће се правити нови регионални пут од Власотинца до петље. Међутим, не могу да разумем зашто не користите аеродром у Нишу. Нико то не зна да ми објасни. Послован човек тражи комфор, али му је време много важније. Зашто да губи три, четири сата до београдског аеродрома - пита се Фиорентино.

УКИНУЛИ НОРМУ, ВАЖАН КВАЛИТЕТ
- НЕМА норме, тражи се квалитет. Договоримо се коју количину треба да испоручимо за одређени рок и онда радимо сви заједно. Радила сам 24 године у фабрици "Први мај" и задовољна сам што имам прилику да наставим - каже Љиљана Јовановић, помоћник мајстора.
Жаклина Станојевић примљена је прошле недеље и вели да је за сада задовољна радном атмосфером. Радници тврде да се газда редовно распитује за породичне прилике и да се труди да им изађе у сусрет када имају неки проблем.

ПЛАТЕ
ПОРЕД 70 радника у Власотинцу, "Групо Фиорентино" ангажује повремено још 300 шивача из Пирота, Краљева и Ниша на пословима шивења тешке конфекције. Раде искључиво за извоз, и то за италијанске модне куће "Трусарди" и "Гас". Плате се у власотиначкој фабрици крећу од 15.000 динара за почетнике до 20.000 за оне искусније раднике.