Архива вести
                   

ХОЋЕ ЛИ БИТИ НОВОГ СМАЊЕЊА ПЛАТА И ОТПУШТАЊА И ЗАШТО ЋЕ ЗАРАДЕ БИТИ НА ВЕЋЕМ УДАРУ НЕГО РАДНА МЕСТА

2. јули 2020.

Лесковац - Криза је озбиљно финансијски погодила српска предузећа. То је потврдило и више од половине домаћих фирми (54 одсто) у најновијем истраживању Уније послодаваца Србије и Међународне организације рада.

Отказа има и даље, најчешће за запослене на одређено време, а од јула се очекује и нови талас смањења зарада

Највише проблема, како је оцењено, имају мала предузећа и то нарочито она до 10 запослених.

„Многа од њих већ су смањила зараде, најчешће у распону од 10 до 20 одсто, а било је и привредника који су морали да иду и на драстичније резање – до 30 процената. Многа су истовремено отпуштала људе и према званичним подацима, без посла је у периоду од марта до средине јуна остало око 15.000 радника”, пише Блиц.

Последњи званични подаци говоре да су плате већ мање. Иако зараде у јавном сектору нису смањиване, просечна априлска плата мања је од мартовске за око 750 динара , и то је цена последица по приватни сектор и увођења ванредних мера које су практично замрзле целу економију.

Веће смањење зарада и масовоније отпуштање несумњиво су спречиле државне мере, односно исплата минималаца. Последњих 30.000 динара по раднику, држава ће исплатити 7. јула, и то је кључни моменат када ће велики број предузећа имати много мање новца за плате.

Према речима Оливере Јовић из Удружења предузетника града Лесковца, криза се већ манифестује на мала и средња предузећа, од којих  је 80 посто остало без икаквих прихода и присиљено је да угаси или привремено затвори радње.

Извор: Јужне вести и Координационо тело