Архива вести
                   

ГРАЂАНИ ПРЕШЕВА ЋЕ У НЕДЕЉУ ИЗАБРАТИ НОВУ ЛОКАЛНУ ВЛАСТ

24. март 2021.

Прешево - Грађани општине Прешево ће у недељу, 28. марта, изаћи на ванредне локалне изборе, на којима треба да изаберу 38 одборника за нови сазив локалног парламента.

Они ће на гласачком листићу бирати једну од седам партија или коалиција које претендују да буду учесници у вршењу локалне власти у наредне четири године.

На гласачком листићу на месту број 1 ће бити листа Алтернариве за промене (АП), коју предводи актуелни председник општине,  Шћиприм Арифи, Албанац које је годинама радио у Немачкој.

За место број 2 се изборио Покрет за реформе (ПЗР), а на челу листе је професор Сами Салију, актуелни председник Скупштине општине, који се пре пет година са присталицама одвојио од Демократске партије Албанаца (ДПА).

На позицији број 3 на гласачком листићу ће бити Демократска партија Албанаца (ДПА), коју већ годинама предводи Рагми Мустафа, човек који је победивши Ризу Халимија 2006. године у два мандата био председник најјужније српске општине.

Листу Партије за демократско деловање (ПДД), најјаче партије међу Албанцима југа Србије, на месту број 4 ће предводити Ардита Синани, која је до 2017. године била председница скупштине, а од те године председница општине Прешево.

На месту број 5 је листа Демократске уније Албанаца (ДУА), коју овога пута предводи Насер Азири, бивши члан Демократске партије Албанаца од њеног оснивања 1990. године.

Досадашњи потпредседник општине Арменд Алију, који се са присталицама отцепио од Алтернативе за промене Шћиприма Арифија, предводиће листу под називом Демократска алтернатива Албанаца, а на листићу ће бити под редним бројем 6.

На последњем 7. месту на гласачком листићу ће бити Коалиција српских партија коју ће предводити Бранко Трајковић, председник локалног одбора СНС.

Подсећања ради, на ванредним изборима у Прешеву, одржаним јануара 2018. године, највише мандата (15) је освојила Алтернатива за промене Шћиприма Арифија, испред Демократске партије Албанаца (11) и Партије за демократско деловање (6).

На последњим изборима, одржаним јануара 2018. године, на 38 изборних места је у бирачки списак било уписано 38.860 бирача, а на изборе је изашло 47,58 одсто уписаних.

Извор: Врање њуз и Координационо тело