Архива вести
                   

ГОСТОВАЊЕ ЗОРАНА СТАНКОВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЗА ОПШТИНЕ ПРЕШЕВО, БУЈАНОВАЦ И МЕДВЕЂУ, НА ТВ ПИНКУ

14. март 2017.

Београд – Зоран  Станковић, председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, био је гост емисије ТВ Пинк, током које је говорио о недавној посети председника Албаније општинама Прешево и Бујановац.

Председник Координационог тела Станковић рекао је да је посета организована по протоколу, да ју је организовала Влада Републике Србије уз помоћ амбасаде Републике Србије у Тирани. Он је казао да је, испред Владе Републике Србије, био задужен да дочека, прати и отпрати председника Албаније. Станковић је истакао да је посета протекла у најбољем реду и да није било никаквих провокација или ексцеса. Председник Координационог тела је рекао да је на свим државним институцијама које је председник Албаније посетио била истакнута српска застава, као на пример на згради Скупштине општине Бујановац, и додао да током посете председника Албаније општинама Прешево и Бујановац није интонирана ни албанска ни српска химна због тога што је то тако договорено, као и  да није било других државним свечаности које су предвиђене у таквим ситуацијама.

„Председник Албаније Нишани обавио је разговоре не само са албанским лидерима који воде локалне самоуправе у Прешеву и Бујановцу, већ и са представницима српске коалиције која је на власти у Бујановцу, то јест са Стојанчом Арсићем и Бобаном Павловићем. Није било запаљивих говора, а није било ни пуно света на улицама, нити узвикивања парола и  све је протекло веома професионално и коректно. Најбројнија посета била је испред општине Бујановац, где је око хиљаду људи махало заставицама и аплаудирало, а највећи скуп у Прешеву био је у Дому културе, у коме је било око 500 људи, као и око 150 људи испред њега“, објаснио је Станковић.

Председник Координационог тела је нагласио да је основна тема о којој се разговарало Дан учитеља, као и да се говорило о обезбеђивању уџбеника на албанском језику за ученике школа на територији која је насељена албанским станивништвом, културној размени и успостављању боље сарадње између младих Републике Албаније и Републике Србије. Станковић је посебно нагласио да је српска страна у разговорима наметнула питање решавања проблема Албанаца који су истакнути у Извештају од седам тачака, који је Влада Републике Србије усвојила 2013. године и који би требало ове године дефинитивно да заживи. 

Он је рекао и да су изјаве које су председник Албаније и његови најближи сарадници дали након одласка из наше земље веома позитивне. Порука коју је председник Албаније пренео Албанцима на југу Србије је идентична поруци премијера Албаније Едија Раме, да су они саставни део Републике Србије у којој живе и да морају да поштују њене законе и регулативе.

Станковић се осврнуо и на безбедносну ситуацију у јужној Србију, за коју је рекао да је стабилна и нагласио да нема потребе за примену неких посебних мера. Председник Координационог тела је рекао да није било никаквих ексцеса са локалним становништвом, као и да се све решава разговором и дијалогом са људима у локалној самоуправи, са којима Координационо тело има контакте на дневном нивоу.    

Извор: ТВ Пинк и Координационо тело