Архива вести
                   

ГОСТОВАЊЕ ЗОРАНА СТАНКОВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА, У „СПУТЊИК ИНТЕРВЈУУ“

6. август 2018.

Београд – Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, је гостовао у „Спутњик интервјуу“. Станковић је оценио да је безбедносна ситуација стабилна и додао да су три општине на југу Србије опет доспеле у жижу јавности зато што неко покушава да их прикаже као општине где не постоји владавина права, а да се притом не каже шта се то ради мимо закона, устава и конвенција о правима националних мањина, на штету Албанаца, и шта је то што треба поправити.

На питање како сарађује са Националним саветом албанске националне мањине, објашњава да Координационо тело координише активности Владе и других органа државе Србије и локалне самоуправе, али има и свакодневне активности и контакте са руководством локалне самоуправе, али и руководством Националног савета Албанаца.

„Они који причају у име националног савета било које националне мањине требло би да знају које су обавезе, права и делокруг рада Савета, а не да покушавају да их увуку у решавање политичких питања”, рекао је Станковић.

„Међутим, основни проблем је, као и свуда, запошљавање, улагање у економију и остваривање услова за бољи економски раст тих општина. Али да би неко уложио нека средства, мора да буде мир. Доле ситуација јесте мирна, нема сукоба, једино имамо тешку реторику једног малог броја људи, која не одговара реалној ситуацији“, казао је Станковић.

Он истиче да држава Србија тежи ка равномерном развоју свих делова Републике.

„Тиха вода брег рони а избалансирана реторика са пуно толеранције доприноси бољем суживоту Албанаца, Срба и других који живе на простору ове три општине“, закључио је Зоран Станковић, напомињући да ће такав приступ омогућити и долазак нових инвестиција у те три општине на југу Србије.

Тескт целог интервјуа је доступан на  

https://rs.sputniknews.com/intervju/201808031116771947-zoran-stankovic-intervju-/

Извор: Спутњик и Координационо тело