Архива вести
                   

ГИНЕКОЛОШКА АМБУЛАНТА У ПРИХВАТНОМ ЦЕНТРУ У ПРЕШЕВУ

9. фебруар 2016.

Прешево - Мобилна гинеколошка амбуланта, која је донација Канцеларије УНФПА Дому здравља Врање, биће стационирана по четири сата сваког радног дана у Прихватном центру у Прешеву. Фелисија Џонс, експерткиња за здравствене програме и пружање здравствених услуга у области репродуктивног здравља у кризним и ванредним ситуацијама, рекла је да је веома важно да жене које су на мигрантном путу кроз Србију знају да могу да добију гинеколошку помоћ у Прешеву.

Из Здравственог центра Врање саопштено је да ће се током прегледа и пружања гинеколошке помоћи мигранткињама примењивати интернационални протоколи, а медикаменти ће бити дистрибуирани након прегледа, што значи да ће мобилна амбуланта представљати малу клинику на терену.

Канцеларија УНФПА у Србији је током прошле године активно учествовала у одговору на мигранстку кризу у Србији. Током 2015. године,  у сарадњи са Министарством здравља, обезбедили  су мобилне мабуланте за домове здравља у Шиду и Врању, као и медицинску опрему за домове здравља који се налазе на мигрантској рути.

Извор: Бујановачке и Координационо тело