Архива вести
                   

ГАШИЋ:ГРАЂАНИ СРБИЈЕ НЕМАЈУ РАЗЛОГА ЗА БРИГУ

30. јун 2015.

Прешево - Министар одбране Братислав Гашић изјавио је јуче да грађани Србије немају разлога за бригу због повећаног броја миграната јер безбедносне структуре максимално воде рачуна о свему.

Гашић је рекао новинарима у Прешеву да „све безбедносне структуре Србије апсолутно гарантују безбедност, пре свега, свим грађанима Србије, а наравно и људима који долазе".

„Нема разлога за било какву бригу јер максимално водимо рачунао свему", рекао је Гашић, подсетивши да је одлуком Владе за та питања задужен посебан тим којим руководи командант Жандармерије Горан Драговић.

Гашић је са министром за рад, запошљавање социјлна и борачка питања Александром Вулином разговарао са мигрантима, а обишао је и објекат који се тренутно адаптира за привремени прихват и смештај миграната.

Мигранти се у Пршеву окупљају углавном око полицијске станице и на железничкој станици, а захваљући новом објекту моћи ће, на свом путу ка државaма Европске уније, да се одморе и добију потребну медицинку помоћ.

Вулин је објаснио новинарима да ће бити формиран привремени Колективни центар, како би људи, а посебно жене и деца, могли да добију медицинску негу и одговарајућа документа.

„У Колективном центру, који осам година није функционисао, има више него довољно простора. Сређено је и његово двориште, све просторије су окречене, а уведене су и вода и струја", рекао је он.

Вулин, који руководи владином радном групом за решавање проблема миграната, је најавио да ће Министарство унутрашњих послова ту инсталирати свој информациони систем, изразивши очекивање „да ће мигранти бити смештени у тај објекат најкасније прекосутра“.  

О мигрантима у Прешеву се брину локални Црвени крст, Комесаријат за избеглице и миграције и војни лекари.

Одлуком Владе Србије, Драговић руководи Здруженим тактичким штабом безбедносних снага на простору Копнене зоне безбедности, у чијем су саставу припадници полиције, Војске Србије и Безбедносно-информативне Агенције.

Први мигранти који су на граничном прелазу Прешево тражили азил регистровани су још 2009.године, али тада су то били појединачни случајеви.

Извор: Танјуг и Координационо тело