Архива вести
                   

„ФОНДАЦИЈА НАШЕГ КРАЈА – ЗАЈЕДНИЦА СЕ ПИТА!“ (РОК: 16. МАРТ 2020)

12. фебруар 2020.

Траг фондација, уз подршку Чарлс Стјуарт Мот фондације, покреће програм „Фондација нашег краја - Заједница се пита!” са циљем да подстакне оснивање локалних фондација (http://www.lokalnefondacije.rs/sr/faq.1.3.html#pojam) у Србији. Овај програм се покреће зато што се верује да свака заједница има ресурсе у виду новца, вештина, знања или контаката које њени становници могу удружити како би унапредили места у којима живе. Пракса Траг фондације показује да локалне фондације могу да подстакну то удруживање и тако постану кључни покретачи промена у свом окружењу. Оне делују у граду, општини или региону, обезбеђују неопходне ресурсе и њима подржавају сарадњу и заједничке акције грађана у разним областима. Локалне фондације спајају људе који имају идеје за решавање локалних проблема са онима који имају новац, робу, услуге или знања за њихово спровођење. Оне имају способност да зближе грађане, изграде поверење међу њима и окупе их око питања од значаја за заједницу.

Кроз овај позив се трага за неформалним групама од минимум троје људи који живе у једној локалној заједници, који су спремни да заједнички раде на формирању локалне фондације како би кроз њу покренули и дугорочно доприносили друштвеним променама у свом окружењу. Ове групе карактерише вера у сопствену моћ да инспиришу и мобилишу људе, прикупе средства од појединаца и предузећа у заједници и искористе их да промовишу и подрже грађанске акције.

Које су карактеристике локалних фондација?

- Делују на одређеном географском подручју - општини, граду или округу

- Подржавају локалне иницијативе грађана, усмерене на побољшање квалитета живота на том подручју

- Развијају локалну филантропију кроз прикупљање средстава од појединаца, предузећа и других донатора у својој околини и улагање тих средстава у развој заједнице и њених ресурса

- Представљају место сусрета и сарадње на ком се гради поверење међу људима у заједници

- Утемељене су у заједници и подржавају развој локалног знања и учешћа грађана у решавању важних питања

- Баве се различитим областима које грађани виде као важне

- Делују независно од било ког појединца, организације, институције, предузећа или политичке партије и у својим структурама окупљају људе различитих професија и интересовања

- Размишљају и делују дугорочно

Локалне фондације постоје у целом свету, и њих скоро 2.000 свакодневно прикупља средства од појединаца и предузећа у свом крају како би тим средствима, уз енергију и знање, подржале своје суграђане и њихове иницијативе да свет учине бољим за све нас. Грађани који имају заједнички проблем тако добијају прилику да га удружено реше, а донатори да заједничким снагама подрже баш оне области које сматрају важним. Локална фондација свима њима омогућава и да прате резултате свог ангажмана и улагања. Она такође обезбеђује да се резултати тих иницијатива одрже на дужи рок.

Пријава за програм се врши на http://www.lokalnefondacije.rs/sr/prijavi-se.1.2.html

Траг фондација је регионална фондација која већ двадесет година подстиче и подржава активно укључивање грађана и грађанки у развој локалних заједница. Окупља људе који верују да мале промене могу да направе велику разлику са жељом да буду иницијатори позитивних промена у својим заједницама. У протеклим годинама подржали су преко 1500 успешних пројеката у вредности од преко 13 милиона евра широм Србије и региона.

Извор: Траг фондација и Координационо тело