Архива вести
                   

ФОНД ЗА РАЗВОЈ ПОДСТИЦАЈ ЈУГУ СРБИЈЕ

15. август 2011.

Ниш – Пресељење седишта Фонда за развој Србије из Београда у Ниш, фебруара ове године, већ је дало прве  резултате. Слађана Бацковић, директорка Фонда, каже да се после десетина одржаних састанака представника ове државне организације са људима из привредних комора и асоцијација привредника из целе земље, посебно са подручја југа и југоистока Србије, мења клима и видљив је помак на плану привређивања:

„Веома смо задовољни учињеним, иако је прошло само пола године од пресељења седишта Фонда из Београда у Ниш. Највише је урађено на поспешивању развоја предузетништва кроз оснивање малих и средњих предузећа на подручју Ниша, Пожаревца, Јагодине, Прокупља, Лесковца и Бујановца, а до краја ове године Фонд за развој покренуће акције и иницијативе и на територији других општина. Наша намера је да се повећа број малих корисника средстава фонда, а не да средства одлазе малом броју великих корисника“ рекла је директорка Фонда.

Конкурс са понудама Фонда отворен је током читаве године. До првих дана августа Фонд за развој доделио је помоћ правним лицима у неразвијеним општинама у Србији, од којих је највише на југу земље, три милијарде и 405 милиона динара. У истом периоду помогнути су и предузетници у неразвијеним крајевима кредитима у износу од 53 милиона динара. Укупно је додељено краткорочних кредита у висини 837 милиона, а инвестиционих од 4,42 милијарде динара. 78 милиона кредитних средстава подељено је предузетницима у осталим крајевима Србије, што све укупно износи 8,85 милијарди динара.