Архива вести
                   

ФОНД ЗА ЛОКАЛ ОПРЕДЕЛИО ЈЕ 490 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ГРАДОВЕ И ОПШТИНЕ

19. септембар 2019.

Београд – Министарство државне управе и локалне самоуправе ове године је у Фонду за локал определио 490 милиона динара за 77 пројекта градова и општина, а у плану је да та средства у наредној години буду још већа, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић.

„Средства у Фонду за локал из године у годину се повећавају. Ове године, као што смо и обећали, обезбедили смо 50 одсто више новца него у 2018. години“, рекао је Ружић.

Објаснио је да су из Фонда подржани пројекти за бољу инфраструктуру, развој еУправе, организацију културних, туристичких и других манифестација, као и за превентивно деловање на смањењу ризика од климатских промена, као и елементарних и других непогода.

„Драго ми је што смо и ове године успели да одговоримо на захтеве и потребе градова и општина и да им помогнемо у финансирању пројекта којима ће унапредити квалитет живота грађана на локалу“, рекао је министар.

Фонд за локал ове године износи око 490 милиона динара, а укупно је одобрено 77 пројеката. Средстава су одобрена за четири групе пројеката:

За 33 инфраструктурна пројеката за који унапређују квалитет живота и доприносе локалном економском развоју и запошљавању – изградња и реконстуркција комуналне инфраструктуре, школских, предшколских, културних и спортских објеката, као и зграда локалних институција, затим уређење паркова, пијаца, тргова и расвете – око 356 милиона динара (неки од њих су изградња прихватилишта за псе и мачке луталице у Новом Пазару, уређење партера испред Народног музеја у Ужицу, изградња моста преко реке Ибар у селу Рвати у општини Рашка, реконструкција Предшколске установе Сунце у Куршумлији, доградња Предшколске установе Наша радост Блаце….)

За 14 пројеката е-Управе који доприносе бржем увођењу е-Управе и савремених информационих технологија ради унапређења и модернизације рада локалних управа и бољег пружања услуга грађанима, као и техничких услова за електронско повезивање са државним и другим органима и организацијама – око 48 милиона динара (увођење система за е-вођење седница у Кикинди, надоградња е-скупштинског система у Сенти, унапређење и модернизација рада у Општинској управи у Медвеђи и други)

За 22 пројекта организације културних спортских, туристичких и других манифестација које су од посебног значаја за грађане на њеној територији – око 48 милиона динара (Етно сајам у Тополи, Дрининград у Бајиној Башти, Власинско лето, Купусијада у Мрчајевцима, Белмужијада)

За 8 пројеката превентивног деловања на смањењу ризика од климатских промена, као и елементарних и других непогода, а све у циљу заштите имовине локалних самоуправа и грађана – 34 милиона динара (За осигурање имовинских интереса и пољопривреде подршку су добиле општине Богатић, Александровац, Житиште, Блаце, Мерошина, Велико Градиште и градови Пожаревац и Чачак).

Извор: Бизнис Телеграф и Координационо тело