Архива вести
                   

ФЕНОМЕН У СРБИЈИ – СЕЛО ИЗГРАЂЕНО ОД ДРАГОГ КАМЕЊА, А СТОКА ПИЈЕ МИНЕРАЛНУ ВОДУ

25. фебруар 2019.

Медвеђа – Село Горњи Бучумет испод планине Радан у општини Медвеђа једини је крај у Србији где се драго камење може набрати на и поред пута, на ливадама, по воћњацима, шумама и у двориштима.

Када се после получасовне вожње од Медвеђе сиђе на макадам, застаје дах. Пред очима се отварају преливи свих боја. То су стене и камење од „опала“, „ахата“, „калцедона“, „аметиста“ и „јасписа“, драго камење од кога се израђује скупоцени накит.

Мештани су овим драгуљима посули путеве, уградили су их у темеље својих кућа и стаја, а њима су обложена и шеседетак бунара.

Председник општине Медвеђа, Небојша Арсић каже да је све то иситна, и додаје да у тим крајевима посотји и минерална вода којим мештани поје стоку.

„На нашој тероторији посотји рудник Леце, постоје јаловишта која у свом саставу имају велику количину злата“ рекао је Арсић, објашњавајући да је Медвеђа део југа Србије у Јабланичком округу.

У Медвеђи на једном месту има више вода које су лековите и које лече разне болести. 

„У нашој бањи вода буде око 30 степени, где људи могу да се купају у лековитим водама. Ове воде лече бубреге, желудац, коњутивитис, анемију, дијабетес, болест жучне кесе“ набраја Арсић. 

Извор: Вечерње новости и Координационо тело