Архива вести
                   

ЕВРОПСКА ПОДРШКА УНАПРЕЂЕЊУ ИНФРАСТРУКТУРЕ НА ЈУГОИСТОКУ И ЈУГОЗАПАДУ СРБИЈЕ – 14 НОВИХ ПРОЈЕКАТА

26. август 2016.

Европска унија и Влада Швајцарске ће преко развојног програма Европски Прогрес финансирати са милион и по евра 14 пројеката локалне инфраструктуре у општинама на југоистоку и југозападу Србије.

Управни одбор Европског Прогреса је на основу административне, програмске и техничке евалуације предлога поднетих у оквиру јавног позива одобрио финансирање пројеката који ће првенствено побољшати ефикасност и делотворност система за водоснабдевање, услове рада у школама, спортским салама и центрима за културу, као и квалитет и доступност здравствених и социјалних услуга. Неколико пројеката ће дати непосредан допринос повећању енергетске ефикасности у локалним самоуправма, као и економском развоју кроз стварање бољих услова за пословање.

„Развој инфраструктуре је од кључног значаја за унапређење конкурентности програмских општина. Он представља предуслов за све чиниоце који непосредно утичу на развој – од образовања до производње, привлачења инвестиција и отварања нових радних места. Тако се унапређује укупан квалитет живота људи и пружа им се могућност да остану да живе и раде у својим срединама“, рекао је Грем Тиндал, руководилац програма Европски Прогрес.

Током имплементације одабраних пројеката допринеће се унапређењу и поштовању принципа доброг управљања (одговорности, ефикасности, транспарентности, учешћа грађана и недискриминације) у општинама у којима ће се спроводити пројекти.  

Укупан буџет свих пројеката, уз допринос општина у вредности од 336.703 евра, процењен је на 1.843.567 евра.

Листа одобрених пројеката је доступна на вебсајту Европског ПРОГРЕСа http://www.europeanprogres.org/rezultati/sr/.

Извор: Европски Прогрес и Координационо тело