Архива вести
                   

ЕУ ПРОГРЕС-ОВ КОНКУРС ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ РАДА ЛОКАЛНЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

19. новембар 2014.

Београд - Европски ПРОГРЕС објавио је јавне позиве за финансирање пројеката за израду техничке документације за економске и социјалне пројекте инфраструктуре, као и за унапређење рада локалне пореске администрације. Право учешћа имају 34 локалне самоуправе са југоистока и југозапада Србије које су укључене у реализацију овог развојног програма.

Европска унија и Влада Швајцарске, донатори Европског ПРОГРЕС-а, издвојиле су 1.78 милиона евра да би подржале градове и општине  у изради техничке документације за инфраструктурне пројекте у области образовања здравства, комуналних услуга и привредног развоја. Максимална вредност сваког појединачног пројекта је 50 хиљада евра, а локалне самоуправе морају да обезбеде финансијско учешће од најмање десет одсто од укупне вредности пројекта. Позив је отворен до 16. децембра 2014. године.

„Недостатак квалитетне пројектно-техничке документације је једна од кључних препрека за развој инфраструктуре у Србији. Зато је важно да локалне самоуправе искористе ову прилику, припреме техничку документацију за кључне развојне пројекте и тиме испуне предуслове да би учестововале на позивима за финасирање грађевинских радова“, рекао је Грем Тиндал, руководилац Европског ПРОГРЕС-а.

Позив који се односи на пружање финасијске помоћи локалним пореским канцеларијама омогућиће унапређење и проширење регистра пореских обвезника, као и рад на попису имовине, нарочито у руралним крајевима. Реализацијом пројеката локалне самоуправе ће повећавати приходе од пореза на имовину. Европска унија и Влада Швајцарске обезбедиле су 150.000 евра за ову активност, максимална вредност појединачних пројекта износиће 10.000 евра, а позив је отворен до 12. децембра 2014. године.

Активности Европског ПРОГРЕС програма, који доприноси одрживом развоју југоисточне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржаће са укупно 24,46 милиона евра. Одобрени пројекти имаће за циљ да ојачају локалну администрацију, створе повољну средину за развој инфраструктуре и привреде као и за побољшање спровођења социјалне инклузије и политике запошљавања.

Локалне самоуправе обухваћене програмом су: Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Извор: ЕУ Прогрес и Координационо тело