Архива вести
                   

ЏИПОВИМА ДО МРКОЊСКОГ ВИСА

2. октобар 2019.

Медвеђа – На овогодишњој џипијади, којом возило од Петровца до Мркоњског виса, учествовало је 26 џипова из Медвеђе, Сијаринске бање, Лебана, Лесковца, Тулара, Газдара, Пустог Шилова, Богуновца, Ивања, Лепосавића и Петриља.

Колона је кренула из Бучумета, испред Цркве Свете Петке преко Рујковца, где се колона зауставила код базилике Светох Јована. Том приликом су на веома екстремном терену, своје умеће и могућности својих теренаца приказали: Богдан Вуксановић и браћа Тијанић, Милош и Његош.

Колона теренаца је затим кренула војним путем до села Ђулекаре, затим Сијарине, где је направљена кратка пауза код новосаграђеног крста и споменика палим борцима Горње Јабланице, који су погинули у балканским ратовима, првом и другом светском рату. Траса је даље водила до Мркоњског виса, где је такође направљена пауза да би заинтересовани учесници могли да оду на сам врх виса, одакле се по лепом времену види целокупна територија општине Медвеђа, планина Копаоник, Шар планине, Чакора, Голије, Старе и Суве планине, Јастребца, Радан планине и Мокре горе.

Даље је учеснике џипијаде пут водио до Туларске бање а затим до Ћоровог водопада у селу Петриље, где је за све учеснике организовано дружење уз прасеће печење са ражња и друге специјалитете кухиње Горње Јабланице.

Извор: Југмедиа и Координационо тело