Архива вести
                   

Дводневна посета стажиста Новом Саду

9. март 2012.

Десет стажисткиња и стажиста Програма стажирања за младе-припаднике мањина у установама Републике Србије били су 28 и 29. фебруара у студиској посети Новом Саду. Првог дана посете разговарали су са Драганом Божанић, Мајом Бранковић-Ђунђић и Анитом Беретић из Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова. У овој институцији видели су на који начин покрајински органи унапређују положај жена у друштву, а највише у погледу њиховог запошљавања и спречаваља насиља у породици. Након састанка уследило је разгледање што је стажистима омогућило да виде Нови Сад из „угла жена“. Прошетали су деловима града на чије обликовање су утицале познате жене.

У поподневним часовима стажисти су се упознали са стипендистима Координационог тела Владе Републике Србије ѕа општине Прешево, Бујановац и Медвеђа који студирају на факултетима Универзитета у Новом Саду. У разговору са вршњацима чули су о додатним напорима републичких органа којима се унапређује образовање мањина из мултиетничких општина на југу Србије.

Наредног дана посете стажисти су у разговору са запосленима у Покрајинском секретаријату за образовање, управу и националне заједнице имали могућност да још више науче о подстицајима образовања  мањинских заједница, а нарочито о пројектима подршке ромским средњошколцима.

Последњи састанак стажисти су провели у канцеларији покрајинског Омбудсмана и разговарали о правима националних заједница и мерама које се предузимају у раду са друштвено маргинализованим групама, а пре свега са децом.
Посета Новом Саду  допринела је да стажисти стекну нова искуства и сазнања из области заштите и унапређења положаја жена, деце и мањинских заједница и њиховом образовању. Радом у државним органима они стичу неопходна искуства и знања које ће касније моћи да примене. За њих су организоване бројне обуке како би развили и нове вештине. Програм стажирања имплементира Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну  самоуправу  уз подршку Британске амбасаде.