Архива вести
                   

ДУГ ЗА СТРУЈУ НА 120 РАТА

26. јули 2013.

Управни одбор Електропривреде Србије (ЕПС) усвојио је данас одлуку о репрограму дуга за струју, којим ће дужницима бити омогућено да стари дуг плате и на 120 рата. Нова могућност репрограмирања дуга биће могућа од 15. августа до 30. новембра ове године, саопштио је ЕПС.

„Ово је финални репрограм и последња прилика да неплатише реше нагомилане дугове“, поручују из те компаније и додају да је нова могућност репрограмирања усвојена на иницијативу Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине.

Стари дуг подразумева дуговања за електричну енергију доспела на дан 31. мај, а која су неизмирена до 31. јула.Дужнику који одлучи да 60 одсто дуга плати ођедном биће отписано 40 одсто дуговања.Стара дуговања могу да се, зависно од висине дуга, измире у распону од 12 до 120 рата.

Репрограм до 60 рата подразумева отпис дела дуга који се креће од 15 до 35 одсто.Плаћање дуга у распону од 60 до 120 рата не укључује отпис дуга.Током репрограма не обрачунава се камата на износ репрограмираног дуга.

Да би дужник потписао споразум о репрограму потребно је да се обрати локалној дистрибуцији, а један од услова је и измирење месечног рачуна за електричну енергију утрошену у јуну. Споразум о репрограму могу закључити сви дужници, па и они који су утужени и они код којих је покренута принудна наплата, али уз услов да привредном друштву за дистрибуцију надокнаде све трошкове поступка.

Сви дужници који су раније потписали споразуме о репрограму, ако желе, могу да се јаве дистрибуцији како би споразум прилагодили новим повољнијим условима измирења дуга.

Ако купац не измири две узастопне рате и после упозорења, уговор о репрограму биће раскинут и обрачунаће се целокупан дуг с каматом, као да споразум није ни закључен. Споразум ће садржати и одредбу којом се купцу-дужнику ставља до знања да потписивањем споразума признаје целокупан износ старог дуга и да у случају раскида споразума на остатак дуга неће ставити приговор застарелости.

Извор: Танјуг