Архива вести
                   

Други састанак Председништва Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, 26.мај 2009. године

27. мај 2009.

Умерени оптимизам након седнице председништва Координационог тела

Друга седница реконструисаног Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа одржана је у просторијама Координационог тела у Бујановцу.

Седница Председништва била је посвећена решавању најважнијих проблема општина на југу Србије. Посебан нагласак стављен је на питање формирања мултиетничке власти у Бујановцу и Прешеву и укључивање Албанаца у институције Републике Србије на локалном нивоу.

Седници су присуствовали председник Координационог тела Милан Марковић, потпредседник Сима Газикаловић, председници општина Бујановац и Медвеђа, Шаип Камбери и Слободан Драшковић, као и председници Скупштина општина Јонуз Муслиу и Наташа Филић. Новоизабрани председник општине Прешево, Рагми Мустафа и председник Скупштине општине Прешево, Скендер Дестани, такође су учествовали у раду седнице.

Председник Координационог тела Милан Марковић још једном је нагласио да је, за будућност три општине, од највећег значаја формирање мултиетничких власти и интеграција Албанаца у републичке институције на локалном нивоу. Марковић је потврдио да Координационо тело наставља да улаже напоре у достизању овог циља.

»Неке дилеме које смо имали смо практично решили. Мислим да се сасвим добро разумемо. Сви чланови Координационог тела, почев од мог заменика до председника општина Прешево, Бујановац и Медвеђа имају јасну представу како Координационо тело треба да изгледа. Чињеница је да можда немамо  идентичан став о томе шта треба да се предузме, али је једно сигурно, настављамо да радимо, у доброј и отвореној атмосфери« истакао је Марковић на седници.

Марковић је поручио да је за општине Бујановац и Прешево веома важно формирање мултиетничке власти и додао да ће у наредном периоду бити формирани сви тимови Координационог тела чији ће задатак бити да дефинишу проблеме и начине њиховог решавања.

»Сви морају да преузму одговорност за будућност региона и да на локалном нивоу раде заједно. Мислим да би ућешће Срба и Албанаца у извршној власти требало да буде пропорционално резултатима пописа становништва из 2002. године« истакао је Марковић.

Председник општине Бујановац и заменик председника Координационог тела Шаип Камбери је на седници потврдио да коалиција албанских странака која је на власти у овој општини није против мултиетничких власти. Камбери је додао да »мултиетничност већ постоји у општини и јавним предузећима«. Камбери је подвукао да Албанци очекују веће учешће Албанаца у органима Републике Србије у Бујановцу.

Наташа Филић, председница Скупштине општине Медвеђа нагласила је да у овој општини добро функционише мултиетничка извршна власт и позвала колеге из Прешева и Бујановца да следе пример Медвеђе.

Након завршетка седнице, чланови Председништва Координационог тела састали су се са Заштитником грађана Сашом Јанковићем, који је био у посети Прешеву, Бујановцу и Медвеђи у оквиру пројекта »Дани омбудсмана на југу Србије«.

»Прешево, Бујановац и Медвеђа су подручја у којима грађани, без обзира на националну припадност, немају могућност да се обрате надлежним органима због проблема који се односе на некоректно поступање, неажурност и друго« рекао је Саша Јанковић.

Стога је предложено да се канцеларија Заштитника грађана буде отворена на југу Србије у циљу унапређења права грађана ове три општине.

Председник Координационог оценио је да такав потез од велике важности за грађане и додао да ће Координационо тело помоћи током реализације ове иницијативе.

Председник Координационог тела Милан Марковић и Заштитиник грађана Саша Јанковић одржали су, после састанка, конференцију за новинаре у просторијама Прес центра Координационог тела у Бујановцу.