Архива вести
                   

ДРУГИ РОК ЗА ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ У ЈАБЛАНИЧКОМ И ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

19. август 2014.

Ученици који нису полагали завршни испит у јунском року, који га нису у комплету положили или који се нису одазвали на један од тестова, имају могућност да у три дана положе завршни испит и тиме стекну право за упис у средње школе

Завршни испит на крају основног образовања у другом року почео је јуче, када су матуранти полагали тест из српског или њиховог матерњег језика.

Тест из математике полаже се данас, а комбиновани тест из пет предмета, који укључују билогију, физику, хемију, историју и географију, у среду.

Малу матуру у августовском року у Пчињском округу, према подацима одељења Министарства просвете, полаже 56, а у Врању 19 ученика.

Јовица Стевановић, просветни саветник у Министарству просвете, каже да ће малу матуру сви ученици из Врања полагати у ОШ “Вук Караџић”.

У Пчињском округу полагање је организовано у О.Ш. “Пера Мачкатовац “ у Белом Пољу, у О.Ш. “Вук Караџић” у селу Стубал, О.Ш. “Бранко Радичевић” у Бујановцу и О.Ш. “Ибрахим Кељменди” у Прешеву.

 „Места у средњим школама за упис у Врању има довољно“, рекао је Стевановић.

Што се тиче Јабланичког округа, у Пољопривредној школи у Лесковцу недостаје неколико ученика за останак прехрамбеног смера, као и у Средњој школи у Грделици за занимање столара.

У проблему су и средње школе „Бошко Крстић“ у Бојнику, Техничка школа“ у Медвеђи и „Светозар Крстић Тоза“ у Вучју.

Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени у школама 21. августа, а коначни резултати 23. августа, када је и рок за предају попуњене листе жеља за упис у средње школе.

Уписивање ученика биће 27. и 28. августа.

Извор: ОК РАДИО, Југмедиа и Координационо тело