Архива вести
                   

ДРЕЉА ОГОРЕЉА: ПЕТАР СТОЈКОВИЋ ПОБЕДИО У КУЦАЊУ ЈАЈА

28. април 2022.

Бујановац – Београд - Дреља Огореља, традиционални сабор који се у Бујановцу одржава сваке године трећег дана Ускрса, и ове године је окупио велики број Бујановчана на “свадбеном” весељу. Велико интересовање деце изазвало је такмичење у разбијању ускршњих јаја, а најуспешнији је био Петар Стојковић.

Музика, свадбарска софра и гости, одлазак по “снашку”, која је заправо маскирани мушкарац, и ценкање, сценарио је бујановачког обичаја присутног од давнина.

„ Седам година сам био девер, а сада сам “млада” и драго ми је што чувамо традицију“, каже Марко Спасић, који је другу годину заредом “снашка”.

Младожења Лазар Стевановић у традиционалној ношњи изводи „невесту“ и дугачким штапом брани и тера удвараче од своје младе.

А свадбе нема без девера, па је тако Небојша Ђорђевић, након “куповине”, предао “младу” младожењи.

Пуно окупљеног света на Збиришту, музика Ћазиног оркестра, фолклор и добра забава,  део су традиције која се годинама уназад негује у Бујановцу на трећи дан Ускрса.

Код малишана је највећу радост изазвало такмичење у разбијању ускршњих јаја које је по први пут одржано ове године.

У конкуренцији од 26 учесника, а под будним оком судије Добривоја Менковића, задуженог за регуларност такмичења, прво место освојио је Петар Стојковић, другопласирани је Павле Трајковић, док је треће место заузео Никола Тасић.

Победницима такмичења уручени су пехари и медаље.

Извор: Бујановачке, Координационо тело