Архива вести
                   

ДР. ТИОДОРОВИЋ: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НА ЈУГУ СРБИЈЕ ПОД КОНТРОЛОМ

2. јун 2020.

Ниш - Епидемилошка ситуација на југу Србије стављена је под контролу, изјавио је епидемилог Бранислав Тиодоровић.

Он је за Радио телевизију Србије рекао да су тренутно у нишком Клиничком центру на лечењу 44 пацијента оболела од коронавируса, у COVID  болници у Лесковцу је тридесетак пацијената и око 80 оболелих је у Врањској COVID болници.

Према његовим речима, међу оболелима у Врању је много младих људи и много асимптоматских клиничких слика.

„Многе мере за сузбијање епидемије су релаксиране, али грађани и даље имају обавезу да носе маске у затвореном простору и да држе размак. Рукавице су потребне у фирмама, на пијаци или трговини. Потребно је такође више пута прати руке и вршити дезинфекцију", изјавио је Тиодоровић.

Уколико се људи тога придржавају, додао је, за 14 дана биће много боља ситуација, иако се, како је казао,  епидемија званично може објавити тек после 28 дана без оболелих и позитивних.

„У Клиничком центру у Нишу до сада се лечило 42,6 одсто оних који су ван Ниша, младих људи било је преко 32 одсто,  и то све говори о томе како смо се понашали у јеку епидемије. Сада је много боља ситуација", истакао је Тиодоровић.

Он је истакао да су епидемилози у Србији од самог почетка епидемије били сигурни шта треба да раде, јер у епидемилогији постоји светска доктрина о томе како се спречавају и сузбијају епидемије и пандемије.

„Оно што је речено да нисмо знали шта треба да радимо у почетку, апсолутно не стоји", нагласио је Тиодровић.

Извор: Бета и Координационо тело