Архива вести
                   

ДОМ ЗДРАВЉА БУЈАНОВАЦ: СИТУАЦИЈА СА КОРОНОМ СЕ КОМПЛИКУЈЕ

3. јули 2020.

Бујановац - Полицајац из села Спанчевац, који се 1. јула у јако тешком стању јавио бујановачкој Служби хитне помоћи, пребачен је у  Клинички центар Ниш због озбиљне сумње да је заражен корона вирусом.

Поред овог пацијента, Служба хитне помоћи је током ноћи имала још један случај са симптомима ковид-19, а ради се о старијој жени, такође из кленичког краја, која је транспортована у врањску болницу.

Извор из Дома здравља Бујановац каже да се „свакодневно велики број људи са симптомима корона вируса јавља у ковид амбуланту и Хитну службу“.

„Кленички крај је посебно угрожен, поуздано знам да су за протеклих недељу дана четири особе из овог дела општине Бујановац завршиле на респиратору у КЦ Ниш“, каже саговорник из Службе  хитне помоћи.

Он наглашава да Дому здравља не мањка медицинско особље и заштитна опрема, али да процедуре око тестирања, и нарочито изолације, које су у надлежности Епидемиолошке службе Завода за јавно здравље у Врању, умногоме отежавају већ тешку борбу са епидемијом.

„Не тестирају се чланови породице пацијента који је позитиван, не налаже им се изолација. Углавном се раде серолошки тестови или брзи тестови, како их зову, који су потпуно непоуздани. ПЦР тестове, код којих је могућност грешке много мања, добијамо у недовољним количинама, тако да узоркујемо јако мали број људи“, каже он.

По последњим званичним подацима, од почетка епидемије у Бујановцу је регистровано 28 случаја ковид-19, од којих је троје преминуло.

Пре три дана је Дом здравља потврдио да су короном заражене још три особе.

Извор: Бујановачке и Координационо тело