Архива вести
                   

ДОМ ЗДРАВЉА БУЈАНОВАЦ: ПОДИЖЕМО КВАЛИТЕТ ПРУЖАЊА ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ

17. август 2022.

Бујановац – Београд - Са циљем подизања квалитета пружања здравствене заштите, бујановачки Дом здравља као један од ретких на југу Србије који је 2014. године добио акредитацију, до краја септембра завршиће процес реакредитације.

Ради размене искустава и знања по питању организације рада на примарном нивоу, скрининга и превентивних прегледа, израде процедура, организације рада ковид амбуланти и свих додатних ковид процедура, како је рекла директорка др Далиборка Павловић представници бујановачке здравствене установе посетили су Дом здравља у Нишу.

„ Представници нишког Дома здравља су нам понудили значајну помоћ за неко будуће време. Ради се о највећем  Дому здравља који би требао да се постави као нека кровна институција примарне здравствене заштите која ће да пружа помоћ мањим домовима здравља, да посредује према министарству и сам помаже, нарочито ове рубне домове здравља“, рекла је др Павловић.

Она је истакла да је радна посета била значајна јер крајем септембра бујановачки Дом здравља улази у процес реакредитације и у зависности од тога колико добро буде одрађена наредна се најављује за 3 или 7 година.

„Препорука је да свака установа буде акредитована, јер се на тај начин подиже квалитет пружања здравствене заштите у установи и једна смо од ретких установа на југу Србије која је прошла акредитацију и сад је у процесу реакредитације“,  каже др Павловић.

Др Павловић појашњава да сам процес акредитације подразумева да установа има препоручене процедуре и стандарде и да се тога придржава у свом раду, а поред подизања квалитета рада и корисници здравствене заштите добијају квалитетније услуге.

Радном састанку у Нишу поред директорке Павловић, присуствовале су и Марија Димитријевић главна медицинска сестра Дома здравља,  Милена Николић, координатор процеса акредитације и главна медицинска сестра службе Кућне неге и Тања Томић, главна медицинска сестра за ковид.

Према Закону о здравственој заштити, акредитација је поступак оцењивања квалитета рада здравствене установе на основу примене оптималног нивоа утврђених стандарда рада у одређеној области здравствене заштите, односно грани медицине.

Акредитацију, која је добровољна, врши Агенција за акредитацију здравствених установа Србије.

Извор: Бујановачке, Координационо тело