Архива вести
                   

„ДОБОШАРИ ДОБРИХ ВЕСТИ“ У БУЈАНОВЦУ И ВРАЊУ

19. фебруар 2021.

Бујановац, Врање – „Група 484“ се током децембра 2020. године дружила са средњошколцима из Бујановца и Врања  на онлајн радионицама, које су  одржане од 11. до 13. децембра.

У Бујановцу и Врању су се истраживале „тајне градости“, односно занимљивости о тим градовима и личностима које су допринеле позитивним променама у њима и њиховом културном богатству. Великим херојима су назване личности које су значајно допринеле развоју тих градова кроз време, а потом је фокус стављен на савремене изазове у ситуацији пандемије и на „мале хероје” данашњице, све људе који чине нешто добро и охрабрујуће за своју заједницу у ситуацији која је свима тешка. Средњошколци су се фокусирали на прикупљање добрих вести из заједнице, које шаљу поруку солидарности, охрабрења и сарадње или су духовите и оптимистичне.

Ове вести су, након завршетка радионица, прикупљене и „објављене” на градским трговима и у улицама и парковима. Група је изабрала четворо  представника за уличну акцију „Добошари добрих вести“. Ова група се опремила костимима и добошима и пошла у акцију охрабривања својих суграђана читањем добрих вести о „малим херојима и херојинама”. Читање је започињало слоганом: „Поправљамо лоше ствари, добрих вести добошари!, а добра реакција грађана је навела  групу да своје објаве понови више пута у току дана и на више места.

Програм спроводи „Група 484“у оквиру заједничког регионалног програма „Дијалог за будућност: унапређење дијалога и друштвене кохезије између Републике Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, а финансира Фонд УН-а за изградњу мира (UN PBF).

Извор: Грађанске иницијативе и Координационо тело