Архива вести
                   

ДОБАР ДУВАН У ВРАЊСКОЈ РЕГИЈИ

15. септембар 2011.

Бујановац  - Стручњаци сматрају да ће ове сезоне дуван на бујановачком подручју  бити добар. Процењује се да ће се убрати око 300 тона дувана. Највише дувана ће бити у атару Великог Трновца, али и у још неколико села познатих по тој индустријској биљци.

У бујановачком крају се ове године највише гајио оријентални дуван „прилеп”, док је знатно смањена производња некад доминантне оријенталнe сорте „јака”. Дуван ће почети да се откупљује наредног месеца, а његов откуп ће трајати до новембра. Цене дувана утврђују се приликом уговарања, а произвођачи могу да рачунају на исплату одмах по предаји рода. Очекује се да ће бујановачка самоуправа, као и претходних неколико година, осигурати општинске премије бујановачким дуванџијама, који би требало да их добију до краја ове године.

Иначе, дуван  нестаје са поља шире врањске регије. За само осам година, од времена приватизације домаће дуванске индустрије, број произвођача у Врању је опао са 1.200 на седамдесет, док се ниједна дуванска фирма из регије данас више не бави примарном производњом дувана. Резултат такве ситуације је да се данас две трећине дувана који се прерађује у Србији увози.