Архива вести
                   

ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ НОВИ ИПАРД КОНКУРС

19. септембар 2019.

Нови, шести јавни позив за програм ИПАРД треба да буде расписан до краја ове недеље, потврдио је за „Политику” министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Према информацијама са сајта Управе за аграрна плаћања, за све инвестиције на овом конкурсу опредељено је око 4,7 милијарди динара.

Реч је о конкурсу из мере која се односи на инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава („Мера 1”), а позивом је обухваћена и набавка трактора и пољопривредне механизације. После овог јавног позива, у октобру би требало да буде расписан и конкурс за такозвану „Меру 3”, која се односи на прерађивачку индустрију и маркетинг производа у сектору рибарства чија ће вредност бити око 3,6 милијарди динара.

Портал „Агросмарт” наводи да су актуелној припреми нових правилника претходиле измене програма ИПАРД. У последњој овогодишњој измени промењена је листа прихватљивих трошкова и убачени су нови сектори – јаја и грожђе, што значи да ће први пут за европски новац моћи да конкуришу живинари, а највероватније и произвођачи вина. О новим условима које ће морати да испуне знаће се ближе када буде расписан јавни позив.

Портал наводи да измењена правила погодују и произвођачима поврћа. У оквиру „Мере 1” до сада су могли да конкуришу произвођачи с капацитетом до 50 хектара земље, а граница је сада подигнута на 100 хектара, тако да ће позив важити и за највеће повртаре. Измена има и код расадничке производње воћа и винове лозе.

Како је рекла Биљана Петровић, директорка Управе за аграрна плаћања, урађени су нови правилници и процедуре и упрошћен део документације коју подносиоци захтева треба да доставе.

Она истиче да је смањена форма бизнис плана која је за оне који су конкурисали била и најкомпликованији документ.

У оквиру ИПАРД конкурса („Мера 1” и „Мера 3”) до сада је стигло 736 захтева, а највише за куповину трактора. Према ранијим информацијама, процедуру конкурисања за бесповратни новац и даље прате проблеми с којом су се суочавале све државе. И поред тога што постоји велики број консултантских кућа, често су захтеви подносилаца непотпуни и захтевају допуне, што успорава процес обраде. Према искуству управе, најчешћи је проблем с бизнис плановима.

„С обзиром на то да је ИПАРД нова мера у Србији, то су „дечје болести” које су прошле све државе па морамо и ми све заједно да прођемо. Организујемо обуке за консултанте и за пољопривреднике како бисмо им пружили што више потребних информација”, рекла је Петровић.

Извор: Политика, Пословно јутро и Координационо тело