Архива вести
                   

ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ И СТАНКОВИЋ У ПРЕШЕВУ

29. октобар 2013.

Прешево - Министарка здравља Славицa Ђукић Дејановић и председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић данас ће у Прешеву разговарати са политичким представницима Албанаца о решавању проблема на том подручју.

Посетом Ђукић Дејановић и Станковића почиње реализација Извештаја Владе Србије о седам тема за решавање проблема Албанаца на југу Србије међу којима су безбедност, економска питања, здравство, образовање и правосуђе.Током посете, Ђукић Дејановић и Станковић ће се састати са председником општине Прешево Рагми Мустафом као и са директорима Домова здравља у Врању, Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. Најављен је и састанак са представницима албанских политичких партија Ризом Халимијем, Нагипом Арифијем, Скендером Дестанијем, Јонузом Муслиум, Шаипом Камберијем и Рами Зулфиуом.Најављено је и да ће се Станковић и Ђукић Дејановић састати и са председником Националног савета албанске националне мањине Галипом Бећиријем и представницима Мисије ОЕБС.

Политички Представници Албанаца са југа Србије разговарали су у Београду 10. октобра са са премијером Ивицом Дачићем и Станковићем.Станковић је после састанка рекао новинарима да је Влада Србије 4. јуна донела одлуку која се тиче решавања проблема Албанаца и да се сада прелази на њену конкретизацију.Према његовим речима, надлежна министарства су спремна за разговоре с представницима Албанаца о њиховим проблемима и одређени су људи из 13 министарстава који треба да учествују у тим разговорима.Станковић је рекао и да је договорено да се на три месеца у влади обезбеђује пријем локалних Албанаца, где ће Дачић бити извештаван

о реализацији договореног у претходном периоду.Владина платформа се односи на заступљеност Албанаца у државним институцијама, економски опоравак три општине, службену употребу језика, писма и националних симбола, децентрализацију у правосуђу, образовање, културу и медије, здравство и социјалну заштиту и безбедност и мере за успостављање поверења на том простору.

Извор: РТВ