Архива вести
                   

ЂАЦИ ИЗ „СВЕТОГ САВЕ“ И „СЕЗАИ СУРОИ“ НА ДАН МИРА: ДА ЖИВИМО ЗАЈЕДНО

22. септембар 2022.

Бујановац – Београд - Ученици бујановачких средњих школа “Свети Сава” и “Сезаи Сурои”, Дан мира обележили су на градском тргу пуштањем белих балона и голубова као симбол мира.

 Да нигде у свету не буде рата, да живимо уз међусобно поштовање и прихватање различитости, да будемо толерантни и да чувамо мир – поруке су које су се могле чути од бујановачких средњошколаца.

„ Бујановац је мултиетничка средина и сви треба да живимо заједно јер смо тако јачи“, каже једна ученица првог разреда Средње школе “Свети Сава”.

Млади поручују и да да нема места предрасудама и да је суживот, мултикулуралност  и прихватање различитости у Бујановцу могуће.

Као део програма обележавања Дана мира са ученицима је одржана и радионица на тему мира, заједништва, толеранције и суживота.

„ Најлепша порука мира је управо та сарадња ђачких парламената бујановачких средњих школа и то што ученици заједно учествују у свим активностима. Свима шаљемо поруку љубави, поштовања, разумевања без обзира на боју коже, вероисповест и националност“, каже Александра Бојковић, наставница у средњој школи “Свети Сава”.

Богдан Матић, бивши ученик “Свети Саве” и најзаслужнији за успостављање сарадње ђачких парламената средњих школа, каже да је поносан на ученике и њихова међусобна упознавања кроз разне активности, а да порука коју шаљу сваке године на Дан мира има посебан значај за локалну заједницу.

Обележавање Међународног дана мира организовано је од стране ученика под покровитељством невладине организације “Беyond” и ђачких парламената ових школа.

Извор: Бујановачке, Координационо тело