Архива вести
                   

ДИКОВИЋ ОБИШАО УЧЕСНИКЕ ВЕЖБЕ „ПЛАТИНАСТИ ВУК 15"

24. новембар 2014.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић обишао је учеснике вежбе „Платинасти вук 15" у бази „Југ" код Бујановца, и поручио да постоји велико интересовање за коришћење капацитета те базе за заједничку обуку јединица Војске Србије и страних оружаних снага.

Диковић је додао и да је база „Југ", уз Центар за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу, честа тема разговора са страним војним делегацијама.

Командант Центра за обуку јединица за мултинационалне операције потпуковник Братислав Вукотић упознао је генерала Диковића са најважнијим активностима и плановима ове јединице и радовима који се изводе у бази „Југ" ради унапређивања инфраструктуре за смештај и обуку.

Затим је уследио приказ неубојитог оружја које користе маринске снаге САД и специјалне јединице војне полиције, после кога је Диковић разговарао са учесницима вежбе о њиховим утисцима и запажањима са вежбе.

Диковић је вежбе обишао са командантом Копнене војске генерал-потпуковником Александром Живковићем, начелником Управе за обуку и доктрину генерал-мајором Гораном Зековићем и командантом Четврте бригаде Копнене војске бригадним генералом Зораном Лубуром.

У вежби „Платинасти вук 15" ангажовано је око 360 припадника Војске Србије, маринских снага Европске команде Оружаних снага САД, оружаних снага Бугарске, Македоније, Румуније и Хрватске и Жандармерије МУП-а Републике Србије.

„Платинасти вук 15" осмишљен је тако да се припадници оружаних снага земаља учесница, у оквиру заједничког ангажовања, обуче за ефикасну употребу неубојитог оружја и планирање, припрему и извршење различитих задатака у операцијама очувања мира у мултинационалном окружењу.

Извор: РТС и Координационо тело