Архива вести
                   

ДИБ ПОЧИЊЕ СА ОТКУПОМ ДУВАНА

10. новембар 2011.

Бујановац, Прешево - Узгајивачи дувана са прешевског и бујановачког подручја почеће наредних дана да предају овогодишњи род. Дуван ће и ове сезоне откупљивати и обрађивати Дуванска индустрија Бујановац (ДИБ) за рачун америчке компаније “Alliance One Tobacco“, која је уговарала садњу. Екипе ДИБ-а пружаће одговарајуће услуге стручним комисијама поменуте компаније за откуп и процену квалитета дувана који се преузима. Радиће две откупне станице, по једна у Бујановцу и Прешеву.

У ДИБ-у потврђују да је све спремно за откуп. Процењује се да је овогодишња берба у бујановачком и прешевском крају дала око 300 тона дувана. Овде су се производиле ситнолисне оријенталне сорте те индустријске биљке, претежно „прилеп“, а потом и „јака“. Највише дувана стићи ће из рејона Великог Трновца код Бујановца, где су и највећи узгајивачи.

Стручњаци оцењују да је ове сезоне дуван одличан, да је време погодовало његовом развоју, па се очекује и да највећи део дувана буде високе класе. Због тога и произвођачи могу да се надају пристојној заради. Откупне цене су познате, а утврђене су још почетком године приликом уговарања производње. Дуванџије у бујановачкој општини се  надају и премијама од локалне самоуправе. Бујановачка локална самоуправа већ неколико година подстиче узгој дувана посебним премијама из општинског буџета. Оне се обично исплаћују пре истека календарске године.