Архива вести
                   

Дежер у посети општинама на југу Србије

24. октобар 2012.

Извор: Тањуг / Београд - Шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер ће данас и сутра  посетити  Прешево, Бујановац и Врање.

Дежер ће данас у Прешеву отворити Саветодавну службу за грађане. Том приликом  разговараће са председником општине Рагми Мустафом, а посетиће и основну школу "Ибрахим Кељменди", у којој је замењена столарија.

Амбасадор ЕУ ће затим посетити Бујановац и разговараће са председником општине Нагипом Арифијем, а потом ће се обратити и посланицима локалне самоуправе.

Дежер ће обићи и локацију пројеката "Стварање предуслова за ефикасно просторно планирање кроз успостављање географског информационог система (ГИС) у оквиру програма "Exchange 3" и канцеларију Националног савета албанске националне мањине.

Другог дана посете, Дежер ће се састати се са градоначелником Врања, Зораном Антићем, посетиће локацију пројекта унапређења електронске управе града, као и радове на изградњи јединственог шалтера за издавање грађевинских дозвола и подршку бизнису.

Амбасадор Дежер ће предати уговоре о финансирању 13 пројеката организација цивилног друштва и институција локалних самоуправа, за које средства издвајају Европска унија и Влада Швајцарске преко Програма европског партнерства са општинама "ЕУ прогрес".

Након тога, он ће обићи насеље Ћошка, у којем се уз подршку ЕУ реализује увођења уличне водоводне мреже, а потом ће посетити врањски "Бизнис инкубатор центар" и означити почетак радова на изградњи трафостанице у селу Требешиње.

Програм "ЕУ прогрес" има за циљ да подржи развој 25 општина јужне и југозападне Србије.За реализацију тог програма ЕУ ће издвојити 14,1 милиона евра, Влада Швајцарске 2,5 милиона, а Влада Србије учествује са 1,5 милиона евра.