Архива вести
                   

ДЕЦА МИГРАНАТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ ОДЛИЧНО ПРИХВАЋЕНА У ШКОЛАМА

14. септембар 2017.

Прешево – Бујановац – Врање - У Основну школу "Вук Караџић" у Прешеву кренуло је 31 дете из локалног Прихватног центра, што је и највећа група деце избеглица и миграната која је пошла у једну школу у Пчињском округу.

Како је саопштено из врањске канцеларије Школске управе Лесковац, 19 деце из Прихватног центра у Прешеву похађало је наставу у првој смени, док је 12 деце распоредђено у другу смену.

Прошле недеље прва група деце избеглица и миграната у Пчињском округу, укупно 19 њих, пошла је у две основне школе у Врању, "Светозар Марковић" и "Радоје Домановић".

Очекује се да у току следеће недеље у школе пођу и деца смештена у прихватне центере у Бујановцу и Босилеграду, будући да се за њих обавезан систематски преглед завршава у петак.

Према последњим подацима, Основну школу "Бранко Радичевић" похађаће 26 ђака која су смештена у Прихватном центру у Бујановцу, док у Основну школу "Георги Димитров" у Босилеграду треба да крене четворо.

Из канцеларије Школске управе у Врању наводе да до сада није било никаквих проблема с родитељима или наставницима у врањским и у прешевској школи, као и да су деца избеглице одлично прихваћена.

Нови ученици се распоређују по годиштима у различитим одељењима са вршњацима из Србије и неће бити формирана посебна одељења само за децу миграната, а наставу ће пратити према могућностима будући да не знају језик.

Деца са Блиског истока су већ похађала припремни програм који је за њих организован у прихватним центрима, док су наставници у чијим ће одељењима бити распоређени такође прошли обуку.

Према речима Слободана Савовића, из Комесаријата за избеглице, деца имају  обезбеђен организован превоз, школски прибор и  ужине.

Деца школског узраста у прихватним центрима и до сада су имала наставу, неформалног типа. Учили су током лета математику, енглески језик, основе природних наука.

Из Школске управе напомињу да се број деце стално мења и да зависи од тога колико се с родитељима задржавају у прихватним центрима.

Извор: Бета и Координационо тело