Архива вести
                   

Данијела Ненадић, директорка Службе Координационог тела: Дијалог је био успешан, на задовољство свих учесника

17. новембар 2021.

Бујановац – Београд - Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу  у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, организовало скуп у форми друштвеног дијалога „План од седам тачака, тема образовање“. Дијалог је одржан у просторијама Економског факултета из Суботице - Одељење у Бујановцу.

Скупу су присуствовали и о теми говорили  министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја, Бранко Ружић, шеф мисије ОЕБС-а у Србији, Јан Брату, директорка Службе Координационог тела, Данијела Ненадић и председник Националног савета албанске националне мањине, Рагми Мустафа.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић, рекла је да су признавање диплома, уџбеници на албанском језику, лиценце за албанске наставнике само нека од питања о којима се разговарало у оквиру дијалога и који су препознати као најважнији.

“За годину дана од данас надам се да ће сви ти проблем бити скинути са листе, имаћемо неке друге проблеме, али ћемо знати да смо стекли елементарно поверење у дијалог којим ћемо решити све проблеме због деце која долазе после нас, не због нас”, рекла је Чомић.

Како је истакла, друштвени дијалог је организован на иницијативу Националног савета Албанаца, зато што брину о својој националној заједници и то је за њу најбоља вест.

“Онда смо ту сви ми који желимо да проблеме које они имају најбрже решимо”, додала је министарка Чомић.

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да је кроз разговоре са представницима Националног савета Албанаца решено питање уџбеника на албанском језику.

Ружић је оценио да је разговор био не само успешан већ и да су за месец дана са председником Националног савета албанске националне мањине решена и питања уџбеника на албанском језику.

Он је истакао да је Министарство просвете увек спремно да допринесе унапређењу услова за нормалан живот, за улагање у младе, за неговање различитости као наше вредности, за креирање још толерантнијег и бољег друштва.

Ружић је указао да је Влада Србија позната по свом континуираном раду на унапређењу положаја припадника националних мањина у свим сферама живота, па и у образовању.

”Управо су резултати Србије из ове области широм света хваљени и истицани као одлични. Тренутно, на 41. заседању Унеска у Паризу, Србија је у извештају поменута чак 30 пута као пример добре праксе када је реч о инклузији у образовању", оценио је Ружић.

Председник Националног савета Албанаца, Рагми Мустафа рекао је да је спровођење плана од седам тачака неопходна потреба да би се обезбедило више праведности и једнакости у друштву за Албанце.

Мустфа је на састанку са министром просвете Србије Бранком Ружићем, амбасадором ОЕБС Јаном Братуом, министарком за људска права Горданом Чомић и представницима Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу рекао да је Национални савет албанске националне мањине као хитну потребу започео  разговоре за имплементацију, како би се решавала питања у области образовања на албанском језику.

Мустафа је као водеће проблеме истакао нострификацију и признавање диплома, и решавање недостатка уџбеника за основне и средње школе, као и школских планова и програма на албанском језику, а затражио је и решавање питања полагања стручних испита и разматрање могућности и потребе за отварања нових високошколских установа на албанском језику у Прешеву и Бујановцу.

Од званичника Србије Мустафа је затражио и стипендије за студенте који студирају на Косову и Метохији и у Албанији, а међу захтевима је и наставак постдипломских студија на српским универзитетима за албанске студенте који су дипломирали на Косову и Метохији и у Албанији.

Мустафа је истакао и потребу унапређења квалитета наставе српског језика у школама на албанском језику као и оснивање посебне јединице при Школској управи у Лесковцу која би се бавила само питањима образовања на албанском језику.

Он је затражио и да се омогући и учешће представника албанске националне мањине у раду Националног просветног савета и Завода за унапређивање образовања и васпитања.

“Добили смо обавезујуће обећање од министарства просвете и рокове за решавање низа питања”, рекао је Мустафа.

Министарка Гордана Чомић је рекла да је помоћ Националног савета Албанаца неопходна и драгоцена када је реч о лиценцама за наставнике на албанском језику, који те лиценце немају због недостатка сопствене документације.

Говорећи о признавању диплома Албанаца као питању са политичким тоном, истакла је да мора постојати заједничко разумевање разлога зашто је тај процес у застоју од 2018. године, али и о деликатности питања и о томе да нема спора да тај процес мора бити завршен.

“Људско право на доступност зараде на основу образовања је нешто о чему ћемо водити рачуна када будемо аргументовали зашто и процес о признавању диплома треба да буде откочен и убрзан”, нагласила је министарка.

Она је изразила захвалност Националном савету албанске националне мањине на иницијативи, министру просвете Бранку Ружићу и  ОЕБС-у који је како каже, омогућио дијалог и одређивање рокова у којима ће проблеми бити решени.

Амбасадор и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, Јан Брату, изразио је задовољство због успешно одржаног дијалога и нагласио да је Мисија ОЕБС-а посвећена подстицању позитивних међуетничких односа, пружањем подршке и разних видова помоћи те да ће бити настављена у том правцу.

Данијела Ненадић, директорка  Службе Координационог тела изјавила је да је дијалог био успешан, на задовољство свих учесника. Она се захвалила свим учесницима друштвеног дијалога на спремности да се о приоритетним проблемима на пољу образовања разговара у Бујановцу, да се чују све стране и да се нађе начин за њихово решавање.

У оквиру дводневне радне посете Бујановцу, министарка Гордана Чомић  је 15. новембра  одржала предавање средњошколцима и студентима Економског факултета, Одељења у Бујановцу. На предавању је говорила о заштити људских и мањинских права из надлежности Министарства за људска и мањинска права и друштвеног дијалога.  

Извор: Фонет, ОЕБС, Бујановачке, Координационо тело