Архива вести
                   

„ДАНИ ПОЉА” У РАКОВЦУ

23. август 2017.

Бујановац - У селу Раковац у бујановачкој општини одржани су „Дани поља“. Представљена је огледна парцела кукуруза , једна од десет у четири општине Пчињског округа.

Пољопривредник из Раковца Драган Накић каже да се поседње четири године бави производњом ове културе.

„У сарадњи са Пољопривредном стручном службом из Врања почео сам да примењујем одговарајуће агротехничке мере и зато имам добар принос. Претходних година, док нам саветодавне стручне службе нису биле на рсполагању, имали смо солидан, али не и добар принос. Тада нисмо радили зимско орање и вештачко ђубрење у јесен, захваљујући чему нам је принос сада већи  за 30 до 40 одсто“, рекао је Накић.

Саветодавац за ратарство и повртарство Пољопривредне стручне службе у Врању Нада Лазовић Ђоковић каже да су ове године поставили десет огледа кукуруза , као што је овај у селу Раковцу у бујановачкој општини, где су и обележени „Дани поља“.

„Ове године смо имали осам семенских кућа и преко 40 хибрида. Ова година је неспецифична јер нисмо имали довољно падавина, због чега ће код неких култура принос  бити мањи за 50 одсто у односу на раније периоде.  Просечан принос кукуруза у Пчињском округу у последњих десет година је пет и по тона по хектару , тако да слободно можемо рећи да је ово једна од најгорих година у последњој деценији” , рекла је Лазовић Ђоковић.

„Дани поља“ су предходних дана обележени и у селима Ранутовац и Рибинце.

Извор: Југпрес и Координационо тело