Архива вести
                   

ДАН ВИСОКИХ ЗВАНИЦА МУЛТИНАЦИОНАЛНЕ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ „ПЛАТИНАСТИ ВУК 19“

18. јун 2019.

Бујановац – Дан високих званица мултинационалне војне вежбе „Платинасти вук 19“, на којој је учествовало више од 500 припадника из десет партнерских земаља, одржан је у бази „Југ“ код Бујановца, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Милана Мојсиловића, команданта Копнене Војске генерал-потпуковника, Милосава Симовића и амбасадора Сједињених Америчких Држава у Републици Србији, Кајла Скота, саопштило је Министарство одбране Србије.

Наводи се да су на шестој вежби „Платинасти вук“, осим домаћина – Војске Србије, учествовали и припадници оружаних снага Босне и Херцеговине, Бугарске, Италије, Мађарске, Румуније, Северне Македоније, Сједињених Америчких Држава, Словеније и Уједињеног Краљевства.

До сада је на овим вежбама, чији је организатор Четврта бригада Копнене војске, учествовало више од 2.000 припадника из 15 партнерских земаља.

Циљ вежбе, која се изводила у периоду од 3. до 17. јуна, јесте увежбавање јединица партнерских земаља за учешће у мултинационалним операцијама очувања мира.

Након приказа, руководилац вежбе пуковник, Слађан Стаменковић рекао је да су на полигону „Боровац“ у последњих 15 дана војници и старешине из 10 партнерских земаља обучавани у тактикама, техникама и процедурама које се примењују у мултинационалним операцијама.

Он је навео да је на вежби учествовало 502 лица, од чега 257 из страних оружаних снага и да је први пут на вежби учествовала једна јединица из Оружаних снага Републике Италије.

"Сви су показали велики професионализам. Искуства и знања које су овде стекли су огромна, а припадници Војске Србије показали су да могу заједно са припадницима оружаних снага других земаља равноправно да учествују у мултинационалним операцијама, дајући тиме допринос миру у свету. Сви циљеви вежбе у потпуности су реализовани", поручио је пуковник Стаменковић.

Дану високих званица присуствовали су и командант Четврте бригаде Копнене војске бригадни генерал, Слободан Стопа и начелник Управе за обуку Генералштаба Војске Србије бригадни генерал, Жељко Петровић.

Извор: Танјуг и Координационо тело