Архива вести
                   

ДА ЛЕБАНУ ВРАТИ ЖИВОТ

18. август 2008.

ПРЕДСЕДНИК НАЈСИРОМАШНИЈЕ ОПШТИНЕ НА ЈУГУ СРБИЈЕ НАЈАВЉУЈЕ КАМПАЊУ ЗА ПРИВЛАЧЕЊЕ ИНВЕСТИТОРА

Прилика да се око 5.000 Лебанчана врати из Италије и да са мало новца покрену уносан посао
ЛЕБАНЕ - Др Мића Станковић каже да се приводи крају обнова путева у општини Лебане, најсиромашнијој општини на југу Србије и да је то један од предуслова да се привуку инвеститори. Акценат, Станковић ставља на бесплатно земљиште и зграде некадашњег текстилног гиганта “Експортекс”, које ће се понудити онима који имају идеју како да упосле део армије од четири хиљаде незапослених.
Рачуна и на носталгију око пет хиљада Лебанчана, привремено ангажованих на најтежим пословима у Италији, којима се пружа прилика да се врате и са мало новца покрену посао.
Др Станковић је свестан великих очекивања, али и нестрпљења Лебанчана да се крене са “мртве тачке”, јер је снага за пуко преживљавање на измаку. Каже да нема права на “празан ход и упознавање са ситуацијом” јер је и те како познаје. Катедру на Математичком факултету у Нишу запоставио је протекле четири године да би са својим земљацима покренуо живот у Лебану.
- Оно што сам затекао било је и горе од преживљавања. Полако се ствари доводе у ред. Издали смо у закуп 500 хектара државног пољопривредног земљишта.
Закупци су озбиљни људи који ће помоћи да се развија пољопривреда у равничарском делу општине и да се неки динар по том основу слије у општински буџет. Критичан нам је сам град и брдски део јер једноставно остајемо без становништва. Свако ко је могао отишао је за Италију. Тамо им, истина, “не цветају руже”, раде напорне послове, али разумем их, Лебане им у том тренутку није нудило ништа - искрен је Станковић, који је свестан да су ти људи у пуној радној снази потребни општини.
- Покренули смо поступак да нам држава пренесе у власништво имовину “Експортекса”. Одавно већ нема наде да ће неко да купи овај некадашњи текстилни гигант, а реч је о 13 хектара готово у центру града. Ослободићемо их свих обавеза које су у нашој надлежности само да упосле раднике.
Прошле године Влада Србије је комплетно обновила магистрални пут Лесковац-Лебане-Медвеђа, а ове године из програма НИП, са 19 милиона динара, финансира се сређивање градских улица.
Модерна саобраћајница, у дужини од шест километара, направљена је и до археолошког локалитета “Царичин град”.
- Тај пут наставиће се још 14 километара до Слишана тако да ћемо добити солидну путну мрежу. Ова деоница важила је за најкритичнију у безбедносном смислу, а не треба посебно да образлажем колико је за нас важан развој туризма. Локалитет “Царичин град” сваке године обиђе око хиљаду гостију, углавном научника и страних амбасадора - наглашава Станковић.

ИЗГРАДЊА ФАБРИКЕ СОКОВА
НА адресу општине Лебане стигло је ових дана “Писмо намера” београдске компаније “Фруит соул”. Директор предузећа Ранко Јовановић заинтересован је да направи фабрику сокова, која би за почетак упослила 75 радника, а касније и до 400 у првих пет година пословања.
- Намере Јовановића звуче одлично и помоћи ћемо му да их оствари - тврди председник општине Лебане.