Архива вести
                   

ЦРВЕНИ КРСТ СРБИЈЕ ПОСЛАО ХИТНУ ПОМОЋ УГРОЖЕНОМ СТАНОВНИШТВУ У МЕДВЂИ, СУРДУЛИЦИ, ЦРНОЈ ТРАВИ И ИВАЊИЦИ

25. jануар 2012.

Помоћ Црвеног крста Србије у храни, средствима за хигијену, обући и одећи, ћебадима и другим неопходним стварима јуче је стигла у Црну траву, а данас би требало да буде допремљена и организацијама Црвеног крста у Медвеђи, Сурдулици и Ивањици.

„Волонтери хуманитарне организације, заједно са другим припадницима локалних штабова за ванредне ситуације, допремаће помоћ на све могуће начине, па и пешке тамо где су путеви потпуно непроходни.“ рекао је Љубомир Миладиновић, руководилац Службе за међународну сарадњу Црвеног крста Србије.

„Намирнице и остале неопходне ствари из магацина Црвеног крста послате су на основу извештаја волонтера наше организације са терена, који су видели шта све недостаје становницима у завејаним општинама. Највише смо водили рачуна о угроженим категоријама – старачким и самачким домаћинствима, самохраним мајкама и многочланим породицама на рубовима општина или у потпуно неприступачним крајевима. Послали смо помоћ за 100 породица у општини Сурдулица, 70 у Црној трави, 60 у Медвеђи и 120 породица у Ивањици“, истакао је Миладиновић.

Ово је прва, хитна помоћ угроженом становништву на поменутим завејаним подручјима, које је остало без намирница и електричне енергије. Међу стварима које су неопходне становништу је и 3.500 свећа, јер је у многим местима дошло до прекида електричне енергије.

Примена новог Закона о ванредним ситуацијама даје резултате, а то се практично може видети на терену, где делују локални штабови за ванредне ситуације.