Архива вести
                   

ЧИШЋЕЊЕ ТЕРЕНА ОД КАСЕТНЕ МУНИЦИЈЕ У ОПШТИНИ БУЈАНОВАЦ

13. мај 2013.

Београд - Амбасадор Норвешке при УН у Женеви и председавајући Конвенције против касетне муниције Стефен Конгстад данас ће обићи место Богдановац у општини Бујановац, где је у току чишћење терена од касетне муниције заостале из 1999. године. Радове изводи организација Норвешка народна помоћ по пројектима српског Центра за разминирање, саопштено је из те норвешке организације.

Средства за спровођење програма разминирања и чишћења касетне муниције у општинама Прешево, Бујановац и Куршумлија обезбедило је Министарство спољхних послова Норвешке, подсећа се у саопштењу. Од 29. априла 2011. године, када су започети радови, чишћење терена од касетне муницје ја завршено у општинама Прешево и Куршумлија, док су на подручју Бујановца радови у току.

На подручју Прешева је пронађено 87 комада касетне муниције и 18 комада разних неексплодираних убојних средстава, док је на подручју Куршумлије пронађено 689 комада касетне муниције и 684 комада разних неексплодираних убојних средства.

Према подацима Норвешке народне помоћи, на подручју Бујановца до сада је пронађено 788 комада касетне муниције и 702 комада разних неексплодираних убојних средстава. Приликом чишћења терена од заостале касетне муниције из НАТО бомбардовања, на терену се често налазе и неексплодирана убојна средства из претходних периода.

Извор: Танјуг