Архива вести
                   

ЦАРИНИЦИ СПРЕЧИЛИ КРИЈУМЧАРЕЊЕ ПИЛЕТИНЕ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

22. септембар 2014.

Цариници су у близини контролног пункта сa АП Косово и Метохија успели да спрече кријумчарење 180 килограма смрзнутих пилећих батака, америчког порекла. Управа царина саопштила је да су цариници, дубинском контролом на путу Лучане - Бујановац, у сарадњи с припадницима Жандармерије, одлучили да зауставе аутомобил „голф 2”, бујановачких регистарских ознака, којим је управљао српски држављанин албанске националности. Возач, упитан шта има да пријави за ванредну царинску контролу, је одговорио да има „нешто мало’’ батака за личне потребе.

Потом је уследио детаљан преглед возила којим је установљено да се у аутомобилу налази 12 кутија од по 15 килограма смрзнутих пилећих батака. Кутије с батацима биле су распоређене свуда по аутомобилу: у пртљажнику, на задњем седишту покривене ћебетом, као и у простору испред сувозачевог седишта. На кутијама се види да је пилетина америчког порекла с важећим роком трајања.

Након откривања товара пилетине, возач је изјавио да је месо купио у селу Добросин, од непознатог лица, које је ту робу претходно камионом транспортовало до поменутог села. За спорну пилетину возач није поседовао никакву пратећу документацију. Месо је одмах предато у даљу надлежност ветеринаске инспекције, док је против 63-годишњег путника покренут прекршајни поступак.

Управа царина подсећа да је крајем фебруара ове године на граничном прелазу Градина спречен један српски држављанин у покушају да из Бугарске прокријумчари 48 килограма меса сакривених у фабричком резервоару за смештај бензина, док је возило функционисало на плински погон.

Више никог на југу Србије не чуди вест кад полиција ухвати повремено поједине шверцере пилећег меса. Кријумчарење меса с Косова и Метрохије постао је озбиљан бизнис  2000. године, кад је покрајина стављена под протекторат међународне заједнице. По правилу, роба стиже у Бујановац најчешће преко брда између Србије и Косова и Метохије, где су шверцери направили импровизоване путеве. Месо се довози комби возилима до Бујановца, где се  складишти, а затим дистрибуира даље. У овом граду малопродајна цена пилећих батака са Косова и Метохије је између 1,2 и 1,4 евра, што је много мање од регуларне цене овог меса у Србији, а  пакет од 18 килограма меса кошта у просеку 16 евра.

Кријумчарски ланац је изузетно добро развијен, а колико је тај посао уносан показују податак да је на Косову и Метохији месо и до три пута јефтиније него у осталим крајевима Србије, па на једној тури од неколико тона шверцери деле на десетине хиљада евра. На југу Србије, у Пчињском округу, у просеку се годишње, према незваничним сазнањима, заплени око 16.000 килограма меса без одговарајуће декларације. Највише шверцованог меса било је у Бујановцу и околини.

Обавештени тврде да пилеће месо на Косово и Метохију, преко лука у Албанији, долази из Сједињених Америчких Држава, а свињетина и јунетина из Аргентине и Бразила. То месо је бактериолошки неисправно, јер је више пута одмрзавано и замрзавано.

Према незваничним сазнањима, Гњилане је центар нелегалне трговине. У овај косовски град месо без декларације стиже преко црногорских лука. Одатле се преко порозне административне линије преноси у Србију. А од тога сви у шверцерском ланцу добро зарађују. Обично је то пет процената од вредности робе, мада има и оних који раде за плату од 500 евра месечно. У посао су укључени сви - и Срби и Албанци, као и појединци из полиције и из службе царине.

Извор: Вести, Дневник и Координационо тело