Архива вести
                   

БУКВАР ЗА ДЕЦУ ИЗ АЛБАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

15. септембар 2011.

Председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа министар Милан Марковић, амбасадор Републике Албаније Шпетим Чауши, шеф мисије ОЕБС Димитрос Кипреос и председник Националног савета Албанаца Галип Бећири јуче у Бујановцу представили су буквар за ђаке из албанске заједнице.

Буквар и радна свеска резултат су настојања Националног савета Албанаца да се деци обезбеде уџбеници на матерњем језику, што је постигнуто уз одличну сарадњу са Координационим телом, амбасадом Републике Албаније и мисијом ОЕБС. Ово је  почетак системског решавања питања уџбеника на албанском језику.

Министар Милан Марковић истакао је да је употреба буквара и радне свеске у складу са законом о уџбеницима Републике Србије. По његовим речима, овај уџбеник увезен је из Албаније на основу одобрења Министарства просвете и науке,  а по препоруци Националног савета Албанаца штампан је у Србији. Министар Марковић захвалио се Националном савету Албанаца и мисији ОЕБС на сарадњи приликом објављивања буквара. Истовремно министар Марковић изразио је велику захвалност и амбасадору Републике Албаније Шпетиму Чаушију на помоћи приликом решавања проблема уџбеника на албанском језику.
Председник Националног савета Албанаца Галип Бећири изразио је задовољство што су деца добила уџбеник и оценио је да буквар и радне свеске на албанском језику представљају кап у мору за потребе овдашњих ученика. Бећири се захвалио на помоћи Координационом телу, мисији ОЕБС и амбасади Републике Албаније.

Шеф мисије ОЕБС Димитрос Кипреос поздравио је одобравање првог буквара на албанском језику и изразио очекивање да ће исто бити и са другим уџбеницима неопходним за наставу на албанском језику.

Амбасадор Републике Албаније Шпетим Чауши рекао је да је буквар поклон деци на југу Србије и истакао да ће он помоћи у даљем образовању деце у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа. Он је изразио наду да ће се нови уџбеници на албанском језику објављивати бржим темпом, што ће истоврмено допринети бољој и отворенијој сарадњи два народа и две државе.

Министар Милан Марковић, шеф мисије ОЕБС Димитрос Кипреос, амбасадор Шпетим Чауши и председник Националног савета Албанаца Галип Бећири посетили су једно одељење првог разреда у основној школи Наим Фрашери уручили им букваре и радне свеске.