Архива вести
                   

БУЈАНОВАЧКИ НОВИНАРИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА

7. мај 2018.

Бујановац -   Српски и албански новинари оценили су на скупу којим је први пут у Бујановцу обележен Светски дан слободе медија, 3. мај, да је ситуација у медијима у Србији недовољно добра, не само у погледу слободе рада, већ и финансијског статуса новинара.

По подацима НУНС-а, Бујановац је у односу на број становника рекордер по броју медија, пошто их је у тој општини регистровано 18, док је највећи број медија, 24, регистрован на територији Врања. 

Шеф Канцеларије ОЕБС-а у Бујановцу, Ђакомо Босисио, је казао да су медији важан фактор у праћењу институција на свим нивоима власти, а да су слободни медији и слободни новинари највећи коректори друштва у целини. 

„Мисија ОЕБС наставља да ради и са другим структурама у друштву да би се побољшала ситуација у медијима, а прошле године се, заједно са Министарством културе, радило на побољшању процедуре за подршку пројектима од јавног значаја", рекао је Босисио. 

Главни и одговорни уредник интернет-портала на албанском језику Titulli.com, Скендер Саћипи, казао је да је, с обзиром на разне притиске, објективно новинарство на албанском језику   „тешка, чак и немогућа мисија". 

Он је навео да највећи број медија у Бујановцу и Прешеву служи за промоцију одређених политичких структура, док је мањи број оних који промовишу информације од јавног интереса. 

Додао је да су хакерски напади редовно пријављивани полицији, али да никада нису судски процесуирани. 

Љиљана Стојановић из регионалне агенције Југпрес подсетила је да се медији свакодневно суочавају са разним притисцима и претњама, а да су новинари материјално најугроженији део заједнице.

Радоман Ирић, повереник НУНС-а, подсетио је да су у Пчињском округу регистрована 64 медија, од чега 18 у Бујановцу.

Новинари су на скупу као проблеме у раду навели и то што информације које објави један медиј, често преузимају други без навођења извора, то што нема солидарности међу новинарима, што постоје и директне и финансијске претње, као и аутоцензура у страху од освете људи блиских власти. 

Светски дан слободе медија обележава се од 3. маја 1993. године, када га је установила Генерална скупштина УН. 

Извор: Бета, Бујановачке и Координационо тело