Архива вести
                   

БУЈАНОВАЧКИ ЛЕКАР ПРОШАО МЕЂУНАРОДНУ ОБУКУ У ТУРСКОЈ

15. новембар 2019.

Бујановац, Измир – Међу седморо лекара из Србије, који су у турском Измиру завршили обуку из ургентне медицине под називом “Medical Rescue Team Training”, нашао се и др Бејтула Ајети из Службе хитне помоћи Дома здравља Бујановац.

Обука је спроведена у турском „Међународном центру за обуку и симулацију хитних случајева и катастрофе“ на острву Урла код Измира, а др Ајети се, заједно са колегама, кроз теоретски и практични део обуке упознао са поступцима спасавања и збрињавања унесрећених у катастрофама, тријажи повређених у масовним несрећама.

Др Ајети каже да се нашао у првој групи лекара који су завршили обуку у организацији министарстава здравља Турске и Србије и Друштва лекара ургентне медицине Србије:

„Захваљујемо се др Есен Усал и др Хасану Одабасиоглу на огромној енергији, љубави и труду да се у овом интернационалном тренинг центру окупе лекари из Србије, Северне Македније и Црне Горе. Велика је част бити део свега овога. Сви смо богатији за нова знања и искуства, али што је најважније и за нове пријатеље“, поручује др Ајети и додаје да су могли да на делу виде како функционише ургентно збрињавање људи у граду од 4,5 милиона становника попут Измира.

Делегацију Србије која је похађала овај престижни семинар чинили су: др Марина Ђикић (Ургентни Центар, КЦС, Београд), др Јелена Тијанић (Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац), др Бејтула Ајети (Служба хитне медицинске помоћи Бујановац), др Зоран Станојловић (Служба хитне медицинске помоћи Бор), др Саша Игњатијевић (Завод за хитну медицинску помоћ Ниш), прим. др Татјана Рајковић (Завод за хитну медицинску помоћ Ниш) и прим. др Миљан Јовић (Служба ургентног пријема, ЗЦ Зајечар).

Извор: Бујановачке и Координационо тело