Архива вести
                   

БУЈАНОВАЧКА БАЊА ТРАЖИ ПОМОЋ ДРЖАВЕ

13. септембар 2011.

Специјална болница за рехабилитацију у Бујановачкој Бањи поднела је Министарству здравља три пројекта вредна више од 19 милиона динара за реконструкцију крова, хидро и блока за блатну терапију, два спрата зграде и за набавку медицинске опреме. Реализација тих развојних пројеката услов је за побољшања услуга у овом бањском лечилишту на југу Србије.

За реконструкцију крова и хидро блока неопходно је да ресорно министарство обезбеди 5,9 милиона динара. У плану је и реконструкција блока за блатну терапију, која би коштала 315.000 динара. Више од три милиона динара потребно је за реконструкцију првог и завршетак другог спрата зграде. Квалитетније медицинске услуге подразумевају и набавку медицинске опреме за преко десет милиона динара.

Пацијенти из Војводине и других крајева Србије, као и Косовског Поморавља, подвргнути су терапијама природним гасом, термоминералном водом и блатом. Ово је једина бања у Србији и на Балкану која на једном месту у терапеутске сврхе користи воду, гас и блато. На лечењу у бујановачкој Специјалној болници тренутно је око 100 пацијената из свих крајева Србије.

Специјална болница има 190 постеља. Капацитети се не користе у довољној мери због тога што је Фонд здравственог осигурања у последње време смањио број корисника услуга ове специјалне болнице. Због економске кризе, планирано је да се у просеку користи 140 постеља. Због рестрикције и штедње, Фонд здравственог осигурања уместо 35 дневно у болницу шаље по двадесетак пацијената.  Спавање у једнокреветној соби, исхрана и четири бањске терапије коштају дневно три хиљаде динара.  Двокреветна соба кошта 2.300, а трокреветна 2.200 динара.