Архива вести
                   

БУЈАНОВАЧКА БАЊА ПОСТАЈЕ ПРИВРЕМЕНА БОЛНИЦА, СТИЖУ И РЕСПИРАТОРИ

8. април 2020.

Бујановац - Специјална болница Бујановачка бања постаће привремена болница за смештај заражених корона вирусом.

Капацитети ове установе више се неће користити само за изолацију повратника из иностранства, односно краткорочни карантин, већ се Специјална болница последњих неколико дана интензивно припрема за прихват пацијената са дијагнозом covid-19, по моделу Београдског сајма и Спортске хале „Чаир“ у Нишу.

Ову пренамену главни медицински техничар установе, Марјан Томић у уторак није могао да потврди, али јесте да се Бујановачка бања свакодневно снабдева заштитном опремом,  па чак и респираторима.

„У Специјалну болницу стиже опрема. Данас добијамо један респиратор, а имамо најаву да ће стићи још неколико. Ми се припремамо и чекамо даља упутства министарства“, каже Томић.

Пренамена Бујановачке бање може се повезати са Одлуком Владе Србије којом је забрањено кућно лечење, па ће сви позитивни на корону бити лечени у болницама. Они без симптома или са блажом клиничком сликом у привременим болницама, а са тежом клиничком сликом у ковид болницама.

Иначе, у Бујановачкој бањи тренутно нема изолованих грађана, а од 26. марта, када је Влада Србије донела одлуку о успостављању карантина, у Специјалној болници је боравило 15 повратника из иностранства чији су резултати тестова на корона вирус били негативни па су послати у самоизолацију. Није познато да ли ће Бања и даље бити и карантин.

Капацитет Специјалне болнице је 180 лежаја.

У општини Бујановац је до уторка потврђено три случаја covid-19, док је у самоизолацији 1144 грађана.

Извор: Бујановачке и Координационо тело