Архива вести
                   

БУЈАНОВАЦ ОБЕЛЕЖИО ДАН ОСЛОБОЂЕЊА

9. септембар 2019.

Бујановац – “Утепаше ми га сина мојега. Потече река од сузе народске. За другог сина ништа не знајем, он малечак отиде да се тепа у бригаду на Скопску Црну гору. Треће ми дете, ћерка, отиде она на Прешево. Ја жална мајка на Јоска и на други моји деца сама остана да работим за њину идеју, што ме је срце терало, а не сила”, oво је део монументалног говора Роске Јањић, мајке стрељаног првоборца Јосифа Јањића, који је прочитан на академији у бујановачком Дому културе поводом 75. годишњице од ослобођења Бујановца у Другом светском рату.

Дан ослобођења Бујановца у Другом светском рату, 7. септембар, обележен је у организацији Општинског одбора СУБНОР-а, одавањем поште палим борцима за слободу и жртвама фашистичког окупатора и полагањем венаца испред спомен биста у градском парку, скојевцима Александру Станковићу, Јосифу Јањићу и Стојану Васиљевићу.

Поменутој академији присуствовали су представници Владе Републике Србије, Војске,  локалне самоуправе, борачких организација, као и потомци бораца у Другом светском рату и малобројни грађани.

Председник бујановачког СУБНОР-а, Божидар Недељковић, у обраћању на свечаној академији, истакао је важност овог датума за Бујановац.

“Не смемо заборавити жртву оних који су дали своје животе за слободу. Наша организација је обележавала овај дан и наставиће то да ради, у част и славу палих бораца и свих жртава окупатора”, рекао је он.

Заменик председника општине Бујановац, Стојанча Арсић истакао је да је “наша дужност да чувамо сећање на претке који су се борили за слободу Бујановца и Србије”.

 “Увек смо били на правој страни, страни правде – никад завојевачи, већ борци за слободу. Сваки пут смо плаћали високу цену због тога, плаћали смо животима. Окупатор је био суров, народ је страдао, сетимо се стрељања на Киселој води. Због наших предака смо слободни и њима се поносимо, верујем да нећемо дозволити да се нас наша деца стиде”, поручио је Арсић.

О суровости окупатора, бугарских фашиста и балиста, сведоче подаци о преко 600 убијених цивила, више од хиљаду интернираних у радне логоре, свакодневних пљачки и паљења више стотина кућа на подручју Бујановца и околних села.

Извор: Бујановачке и Координационо тело