Архива вести
                   

БУЈАНОВАЦ: МУЛТИЕТНИЧКО КУЛТУРНО ЛЕТО

17. фебруар 2016.

Бујановац - Бујановац је мултиетнички град који се поноси својом богатом културном традицијом, а бујановачки Дом културе је место где се остварује културна мисија спајања различитих етничких група које живе у тој општини.  

Када се говори о традицији и култури у Бујановцу, мисли се првенствено на разноликост фолклора и народних ношњи тог дела Србије. Фолклорну баштину бујановачког краја чува већи број културно-уметничких друштава. Под кровом Дома културе „Вук Караџић“ су два албанска друштва: „Глас долине“ и „Јехона, два српска,Коло“ и „Соко“ и ромски КУД „Зулфићар Бајрамовић“. Сви они изводе своје програме који су битан део мултиетничке понуде бујановачке културе.

Највећа културна манифестација у Бујановцу је „Културно лето“ које се одржава сваке године у јулу. Током тридесетак дана трајања фестивала , на  платоу испред Дома културе  организују се концерти, изложбе, приредбе, наступи фолклориста и позоришне представе.

Поред Срба и Албанаца, у Дому културе своје манифестације организују и припадници ромске националности, а посебно су посећене њихове „Ромске вечери“.

У традиционалне манифестације које организује Дом културе  убрајају се и „Избор за најлепше ускршње јаје", која траје 4 дана, „Мајске манифестације", које трају десет дана, и  дводневна „Смотра рецитатора".

„Новембарска недеља" је седмодневна манифестација којом се обележава Дан Дома културе и посвећена је Вуку Караџићу и његовом раду. Тада се одржава и запажена мултиетничка смотра традиције и обичаја овог краја под називом „Вредне руке". То је смотра ручних радова и рукотворина људи овог краја, уз коју се организују и концерти српских и албанских извођача.

У овој установи своје програме одржавају и све бујановачке основне и средње школе, Музичка школа, удружења грађана и друге организације.

„Дом културе је купио опрему за приказивање филмова, која се сада монтира, тако да би Бујановац у наредна два месеца требало да добије и биоскоп”, каже директор Дома културе Арсим Аслани.

Сви програми се финансирају средствима која се издвајају из буџета општине.

Аслани сматра да се превише новца из буџета издваја за културно-уметничка друштва, а да би уз мало већа улагања могло би да се уради много више у области културе.

„Бујановац има седам или осам културно-уметничких друштава, а нема позориште, што је реална потреба града”, каже Аслани.

Због општих мера штедње и култура у Бујановцу ће морати да стегне каиш, јер јој је ове године буџет смањен за 500.000 динара. Међутим, то се неће одразити на културну понуду ове установе, јер ће издвајања за манифестације остати иста, док ће се мање новца издвајати за техничко и текуће одржавање објекта.

У оквиру Дома културе ради и Амерички кутак, који организује курсеве енглеског језика и разне презентације.

„Становници Бујановца су веома заинтересовани за курсеве енглеског језика, док се на часовима губе све етничке разлике међу њима”, каже Аслани.

Извор: ОК Радио и Координационо тело