Архива вести
                   

БУЈАНОВАЦ ЈЕДАН ОД ШЕСТ ГРАДОВА У СРБИЈИ СА ПОЗИТИВНИМ ПРИРАШТАЈЕМ

6. новембар 2018.

Бујановац – Од 169 градова и општина у Србији, Бујановац се налази међу 6 који су 2017. године имали позитиван природни прираштај. Међутим, и поред тога Бујановац бележи пад наталитета у односу на претходне године.

Према статистичким подацима, осим Бујановца, већи број рођених него умрлих имали су још и Нови Пазар, Сјеница, Нови Сад, Прешево и Тутин.

Демографски графикони упозоравају да Србија има најнижи природни прираштај у односу на све бивше југословенске републике. С друге стране, свега 32 од 233 државе на планети бележе пад броја становника, док негативни природни прираштај има само 18 земаља света, од којих се 17 налази у Европи. Од тих 18 земаља које бележе смањење броја становника, њих 13 се суочава са негативним природним прираштајем и миграцијама, а међу њима је и Србија, упозорава др Иван Маринковић, научни сарадик Института друштвених наука.

У нашој земљи, упозорава он, годишње од 35.000 до 38.000 људи више умре него што се роди, па не треба да чуди што смо између два пописа становништва „изгубили“ између 350.000 и 380.000 становника. Уз то, због емиграције младог становништва имамо веома неповољну старосну структуру – просечна старост становника наше земље је, каже, скоро 43 године.

Извор: Бујановачке и Координацино тело