Архива вести
                   

„БРАНКОВЦИ“ У ТУРСКОЈ, ПРОМОТЕРИ СВОЈЕ ШКОЛЕ И БУЈАНОВЦА

27. септембар 2022.

Бујановац – Београд - Ученици Основне школе “Бранко Радичевић” боравили су у Турској, у оквиру другог Еразмус пројекта.  Након успешно реализованог пројекта „Motivation III – 21 st Centuru students“, у сарадњи са школама из четири европске земље, бујановачки основци отпочињу активности на другом Ерасмус+ пројекту. Прва мобилност школа одржана је у граду Назили од 19. до 23. септембра, где су ученици добили прилику да развијају стручне вештине у домену нових технологија, пре свега роботике.

Координаторка пројекта, наставница Марија Стојковић, објашњава суштину пројекта:

“Пројекат у свом фокусу има упознавање ученика и наставника са појмом СТЕАМ образовања, јачање пажње код ученика у смеру истраживања, упознавање са новим алатима за учење, помоћ ученицима да креативно решавају проблеме, да развију вештине које се могу применити у различитим ситуацијама и да у пракси примене знања из различитих дисциплина“, истиче наставница Марија Стојковић.

Помоћница директора, Маја Антић Јованов,  сматра да је досадашње Еразмус+ искуство изузетно корисно за развој професионалних мрежа наставника.

„ Успоставили смо контакте са колегама из разних крајева Европе, а наши ученици ће новим пројектом добити прилику да стекну иновативна и примењива искуства која ће им користити за даљи рад и учење“, каже Антић Јованов.

За ученике је организована посета античком граду Хијераполису, археолошком налазишту Афродизијас, које је на УНЕСКО листи светске културне баштине и природног пејзажа Памукале.

Посетили су и антички град Ефес, један од најпознатијих древних градова у свету.

„Осим културолошких активности и упознавања турске културе и начина живота, Бранковци су уједно били промотери своје школе, града и државе. Наши ученици настављају да шире европску димензију своје школе и да освајају нове резултате“, закључила је Антић Јованов.

Овај пројекат је финансиран у склопу Ерасмус+ пројекта Европске уније посредовањем Националне агенције Темпус.

Земља координатор пројекта је Бугарска, а партнери су бујановачка ОШ “Бранко Радичевић” и школа из Турске.

Извор: Бујановачке, Координационо тело