Архива вести
                   

„БРАНКОВЦИ“ У РУМУНИЈИ

21. март 2022.

Бујановац – Београд -  Након путовања у Шпанију, ђаци бујановачке Основне школе „Бранко Радичевић“ боравили су у Румунији, у оквиру пројекта „„Motivation III – 21st century students“ који су осмислили њихови наставници. Бујановачки основци, њих шесторо, прошле недеље су били гости школе у Тифештију где је одржана трећа мобилност школа учесница у пројекту.

Поред „Бранковаца“ и домаћина из Румуније, мобилности су присуствовали и остали партнери на пројекту – школе из Шпаније, Турске и Пољске.

Осим радног дела програма, домаћини су организовали приредбе и излете којима су желели да прикажу домаћу културу и обичаје.

За учеснике је организован излет у Национални парк Путна-Вранчеа и посета Маузолеју бораца Битке код Марашештија у Првом светском рату.

За српску историју Марашешти је битан као место рођења краља Милана Обреновића.

Наставници учесници на мобилности у међусобним разговорима упоређивали су образовне системе у државама партнерима на пројекту и размењивали идеје.

„Циљ ове мобилности био је још ближе међусобно упознавање ученика, учествовање у заједничким еколошким радионицама, размена искустава и међукултурална интеракција. Наши ученици дали су велики допринос  овим радионицама јер су и сами учествовали у активностима засађивања семена и дрвета које су посебно одабрали и понели из Србије за своје другаре у Румунији. Свакодневна интеракција с другим ученицима и наставницима, као и култура и обичаји домаћег становништва, утицали су на наше властито знање и искуство, као и на схватање и поштовање других култура. Из Румуније смо се вратили пуни утисака, затечени љубазношћу домаћина и одушевњени позитивном енергијом локалног становништва, али и богатији за знања о значају очувања планете“, наглашава наставница бујановачке школе Маја Антић Јованов, координатор пројекта.

Следећа активност (мобилност) ученика и наставника биће у  мају ове године, а домаћин ће бити школа у Турској.

ОШ „Бранко Радичевић“ једина је основна школа у Пчињском округу која учествује у пројектима програма Ерасмус+.

Овај пројект је финансиран у склопу Ерасмус+ пројеката Еуропске уније посредством Националне агенције Темпус.

Извор: Бујановачке, Координационо тело