Архива вести
                   

„БРАНКОВЦИ“ СА ВРШЊАЦИМА ИЗ ТУРСКЕ И БУГАРСКЕ: УМЕТНОСТ ЈЕ СВУДА

31. октобар 2022.

Бујановац – Београд -  Ученици и наставници Основне школе “Бранко Радичевић” протекле две недеље били су домаћини радионица виртуелне мобилности под називом Уметност је свуда у оквиру другог Еразмус+ пројекта “Steam Powered education“.

Развијајући омладински активизам у сарадњи са школама сличног опредељења из иностранства, ученици су имали прилику да се баве уметношћу кроз призму математике и физике.

Координаторка пројекта, наставница Марија Стојковић, каже за наш портал да се први део радионица тицао  италијанског матемаричара Леонарда Фибоначија, Фибоначијевог низа бројева, златног пресека и примене златног пресека у уметности.

“Интерактивним приступом ученици су комбиновали уметност и математику, користећи прилику да искажу своју креативност и да створе занимљива дела као израз своје инспирације”, наводи Стојковић.

Други део мобилности, додаје наставница, обрађивао је појам клатна у физици и уметности.

“ Ученици наше школе демонстрирали су науку која стоји иза закона кретања и инерције док праве несвакидашња уметничка дела”, каже она.

Од свих радионица, према наводима организатора ове мобилности, ученицима се највише допала уметност физике, а због велике заинтересованости на радионицама је било више од 20 ученика.

“ За крај мобилности остављен је квиз који је заокружио лепо дружење и сва знања стечена у протекле две недеље.  У плану је и изложба радова насталих из ових радионица”, закључила је Стојковић.

Подсетимо, прву активност у оквиру овог пројекта Бранковци су имали у граду Назили у Турској, од 19. до 23. септембра, где су ученици добили прилику да развијају стручне вештине у домену нових технологија, пре свега роботике.

Виртуелна мобилност под називом “Art is everywhere” реализована је са партнерима из Бугарске и Турске путем Зоом платформе.

Извор: Бујановачке, Координационо тело